Osnovni vizualni element letošnje Magdalene: Come and see - Pridi in poglej (Ana Lukenda in Armin Alagić, Sarajevska likovna akademija). Foto:
Osnovni vizualni element letošnje Magdalene: Come and see - Pridi in poglej (Ana Lukenda in Armin Alagić, Sarajevska likovna akademija). Foto:
Mednarodna razstava študentskih del bo gostila izbor del študentov akademij za oblikovanje z različnih koncev Evrope. Foto: Spletna stran festivala
Peter Bilak
Lanski predsednik žirije Peter Bilak z nagrado - zlatim modrcem. Foto: Spletna stran festivala

Neuradno se je festival začel že s sredinim večernim odprtjem razstave Roberta Brečeviča in Geske Helene Andresson v Kibeli, končal pa se bo s sobotno slovesno podelitvijo glavne nagrade festivala - magdalene - in nedeljskim celodnevnim mestnim piknikom.

Zadeve se je treba lotiti pravilno ...
Na razpis festivala, ki ga vsako leto pripravlja Društvo za vizualne komunikacije Magdalena, je letos prispelo 467 prijav iz enajstih držav, od katerih je bilo 95 del narejenih na podlagi ustvarjalnega razpisa Do It Right!. Tega je letos pripravil Center za preventivo aidsa in rizične skupine (CARS), naloga prijaviteljev je bila oblikovati komunikacijsko sredstvo, ki bo nagovarjalo k odgovorni spolnosti in uporabi kondoma.

Mladi ustvarjalci do 30. leta z vsega sveta so svoja dela lahko prijavili v sedmih kategorijah tekmovalnega dela festivala, in sicer kategorije tiskanih oglasov, zunanjih medijev, malih promocijskih materialov, filmov, interaktivnosti, eksperimentalnosti in logotipov.

Na sobotni sklepni slovesnosti v Veliki dvorani Narodnega doma bodo poleg velike nagrade magdalena za najboljše delo na festivalu po izboru mednarodne žirije tudi letos izbrali dobitnike zlatih modrcev, in sicer za najboljše delo v posamezni kategoriji in najboljši "spoof" (parodični) oglas, najboljši dizajn, najboljšo animacijo ter najboljšega novinca leta.

Glasbena podlaga
Program bo tudi letos zelo pester, saj se bo v treh dneh zvrstilo veliko predavanj, razstav, delavnic in pogovorov s številnimi mednarodnimi strokovnjaki. Ob tem bo poskrbljeno tudi za spremljevalne in družabne dogodke, med katerimi velja izpostaviti predvsem koncerte Ramba Amadeusa ter zasedb Psycho-Path in Dubioza Kolektiv v Pekarnini dvorani Gustaf. V sodelovanju z radiem Marš organizatorji pripravljajo še nedeljski celodnevni sklepni piknik v središču mesta, ki so ga poimenovali Marš, Magdalena.