Lokacija in tudi pokrajina v zalivu Pegwell ustrezata Cezarjevemu lastnemu opisu pristanka leta 54 pr.n.št. Foto: EPA
Lokacija in tudi pokrajina v zalivu Pegwell ustrezata Cezarjevemu lastnemu opisu pristanka leta 54 pr.n.št. Foto: EPA
Rimsko orožje
Arheologi so našli rimsko orožje in še nekaj drugih predmetov, ki nakazujejo, da je bila na tem mestu morda zgrajena rimska utrdba. Foto: EPA

Arheološke sledi so našli v zalivu na polotoku Thanet v grofiji Kent v jugovzhodni Angliji (območje leži dobrih 110 kilometrov od Londona), kjer naj bi pristalo Cezarjevo ladjevje. Na točki, ki omogoča dober pregled nad zalivom Pegwell, so našli rimsko orožje in nekaj drugih predmetov, ki dajo slutiti, da je na tem mestu stala rimska utrdba. To so najverjetneje postavili za zaščito ladjevja, ki je pristajalo ob bližnji obali.

Pomembna potrditev, da so naleteli na ostanke, vezane na prihod Cezarjevega ladjevja, je predvsem ta, da tako sama lokacija kot pokrajina v zalivu Pegwell ustrezata vladarjevemu lastnemu opisu pristanka leta 54 pr. n. št.

Cezarjev premik meje imperija
Cezar je bil prvi, ki se je upal s celo vojsko po Atlantiku v sovražno deželo Velike Britanije. Vojsko je razdelil na dva dela, prvi del poslal v osrednjo Galijo, sam pa se je z ladjevjem napotil prek Rokavskega preliva. Pri prvem prihodu na Otok so Rimljani naleteli na revno prebivalstvi in se kmalu vrnili v Galijo. Drugače je bilo, ko je leta 54. pr. n. štetjem Cezar znova vdrl v Britanijo in v bitki v bližini današnjega Londona premagal njihovega kralja Cassivellaunusa. Rimska vojska je zajela veliko talcev, kralju pa naložila davek, Cezar pa je s svojim pohodom premaknil meje rimskega imperija izven znane obljudene zemlje.

Projekt, ki ga izvaja arheološki oddelek Univerze v Leicestru, vključuje več dejavnosti - od pregleda same okolice, vključno z ostanki utrjenih območij, ki bi jih lahko napadla Cezarjeva vojska, do študija muzejskih eksponatov iz obdobja, ki bi lahko tam ostala ali pa bila izdelana v tistem obdobju.

Bogato z arheološkimi najdbami
Raziskovanje območja je spodbudilo odkritje obsežnega obrambnega jarka, na katerega so naleteli pri arheoloških izkopavanjih ob gradnji nove ceste. "Zaradi bližine s celino je bil Thanet uvozišče novih idej, ljudi, trgovine in prostor invazij zgodnjih časov," je dejal vodja arheološke pisarne Kenta Simon Mason. "Posledica tega je širna in unikatna arheološka pokrajina, na kateri redno prihajamo do številnih pomembnih odkritij."