Lanthierijev dvorec so sredi 17. stoletja v Vipavi postavili grofje Lanthieriji, ki so imeli v lasti tudi dvorec na Zemonu. Po prvotno skromnejši podobi je baročni sijaj dobil pri obnovi leta 1702 in 1742, takrat pa so v okolici uredili tudi obsežen park. Foto: TIC Vipava
Lanthierijev dvorec so sredi 17. stoletja v Vipavi postavili grofje Lanthieriji, ki so imeli v lasti tudi dvorec na Zemonu. Po prvotno skromnejši podobi je baročni sijaj dobil pri obnovi leta 1702 in 1742, takrat pa so v okolici uredili tudi obsežen park. Foto: TIC Vipava
Dvorec, ki ga trenutno obnavljajo, zato fotografije notranjosti niso na voljo, so po zadnjih raziskavah zaščitili kot kulturno dediščino izjemne arhitekturne vrednosti. Foto: TIC Vipava

V eni izmed dvoran v prvem nadstropju so našli zelo dobro ohranjeno poslikavo lesenega stropa. Po prvih ocenah gre za približno 400 let staro poslikavo neprecenljive vrednosti, je povedal tajnik občine Vipava Jože Papež. "To so poslikave iz pozne renesanse, ki so po nam znanih podatkih unikat v slovenskem prostoru," pojasnjuje.

V 18. stoletju dvorec dobil baročno podobo
Dvorec je bil zgrajen leta 1669 in je tipičen primer beneške arhitekture. Prvotno je bil skromnejši, leta 1762 pa so ga Lanthieriji prenovili in takrat je dobil današnjo baročno podobo. Pozno renesančne poslikave, ki so se ohranile in so bile odkrite ob tokratni prenovi, so zato še toliko pomembnejše.

Odkrite poslikave bodo zagotovo ohranili, še dodaja Papež, saj je tudi les kljub častitljivi starosti zdrav. Zavedajo pa se, da bi za restavriranje potrebovali precej več denarja, kot so ga že namenili za obnovo dvorca, zato se lahko zgodi, da jih bodo le konzervirali in tako ohranili za poznejše rodove.

"Prizadevali si bomo, da bi te poslikave restavrirali že zdaj. Zato pa bo potreben dodaten denar, ki ga bomo poskušali poiskati preko kakšnega razpisa ali pri ministrstvu za kulturo," je še dejal Papež. Potrebna bo hitra odločitev, saj morajo obnovo dvorca zaradi pridobljenih evropskih sredstev dokončati do letošnjega novembra. Do konca januarja naj bi zato stroka odločila, kakšna bi bila možnost obnove, in jo finančno ocenila.

Možnosti za nova presenečenja bolj malo?
Presenečenja pri prenovi dvorca so napovedali že ob samem podpisu pogodbe z izvajalcem gradbenih del, zato so se delavci dela lotili zelo previdno. Pripravljavec konservatorskega načrta Bojan Klemenčič drugih presenečenj ne pričakuje.

Na obnovo čaka še drugi del gradu, zgrajen preko reke Vipave. Po Papeževih besedah imajo projekte za obnovo že pripravljene, počakati bo potrebno le na primeren razpis, na katerega se bodo prijavili. Ocenjujejo, da bo sedanja obnova stala dobre štiri milijone evrov, obnova preostalega dela gradu, ki so ga pred leti že izpraznili, pa dodatne tri do štiri milijone evrov.