Uradna slovesnost ob otvoritvi EPK-ja bo na Trgu Leona Štuklja potekala v soboto ob 20. uri, v živo pa jo bo prenašala RTV Slovenija. Po slovesnosti bodo koncertirali Dan D. Organizatorji pravijo, da koncert ne bo povsem klasičen. Skupini se bodo pridružili različni gostje, pripravljajo pa tudi dodatne točke. Dan D bodo skupaj s skupinama Cross Fire in New Citizens nastopili tudi v Novem mestu, kjer se EPK prične 28. januarja. Foto: MMC RTVSLO Foto:
Uradna slovesnost ob otvoritvi EPK-ja bo na Trgu Leona Štuklja potekala v soboto ob 20. uri, v živo pa jo bo prenašala RTV Slovenija. Po slovesnosti bodo koncertirali Dan D. Organizatorji pravijo, da koncert ne bo povsem klasičen. Skupini se bodo pridružili različni gostje, pripravljajo pa tudi dodatne točke. Dan D bodo skupaj s skupinama Cross Fire in New Citizens nastopili tudi v Novem mestu, kjer se EPK prične 28. januarja. Foto: MMC RTVSLO Foto:
Carmina Slovenica
Zbor Carmina Slovenica bo v Dvorani Union v petek izvedel scenski koncert v 14 slikah po Stabat Mater Placebo ali Komu potok solz ne lije. Koncert o materinski ljubezni, s katero naj bi posameznik premagal smrt. Zboru Carmina Slovenica, ki ga vodi Karmina Šilec, se bodo pridružili tudi Slovenski komorni zbor ter nekateri drugi slovenski priznani pevci, glasbeniki in igralci. Foto: Žiga Koritnik/Carmina Slovenica
Drago Jančar
Maribor je kot "genius loci" oblikoval tudi pisateljski svet Draga Jančarja in zaznamoval nekatera njegova najbolj znana dela. Odprtje EPK-ja bo zaznamoval tudi večmedijski podvig, imenovan Severni sij, ki bo na osmih izbranih lokacijah po mestu, prepoznavnih iz Jančarjevega literarnega opusa, vzpostavil svetlobne napise, naslove pisateljevih literarnih del. Napisi se bodo skupaj z mestno razsvetljavo prižgali vsak dan v letu 2012, z njimi pa bo ustvarjen Jančarjev literarni zemljevid, ki bo povezoval mestno jedro. Foto: BoBo
SToP
21. januarja se EPK prične tudi v Velenju. Že dopoldne bo odprtje zaznamoval nastop glasbene tolkalne skupine STOP, sledili pa bodo še promenadni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, predstavitev Festivala Velenje in Mladinskega centra Velenje ter večerni osrednji dogodek z naslovom Konec sveta? Ne, začetek EPK!, ki je zamišljen kot kolaž velenjskih EPK-utrinkov ter džezovski koncert v soju bakel. Foto: SToP
Vetrinjski dvor
Tik pred novim letom je z mesta predsednika sveta zavoda odstopil Oto Luthar, tudi zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti Mestne občine Maribor do javnega zavoda Maribor 2012 ter nepripravljenosti tedanjega premierja Boruta Pahorja za sprotno reševanje zapletov. Sedaj je Mestna občina Maribor zavodu Maribor 2012 zagotovila drugi obrok od skupno 1,6 milijona evrov sredstev, ki jih dolguje še od lani. Sredstev pa Mestna občina Maribor ni nakazala iz lastnih sredstev, ampak je uredila 600 tisoč evrov vredno posojilo pri občinskih podjetjih Snaga in Mariborske lekarne. Vsako od omenjenih javnih podjetij je prispevalo po 300.000 evrov. Znesek gre v breme mestne občine, ki je porok za ta denar. Foto: BoBo
Maribor pripravljen na odprtje EPK

Uradna slovesnost ob začetku Evropske prestolnice kulture bo potekala 14. januarja ob 20. uri na Trgu Leona Štuklja, kot slavnostna govornika pa bosta nastopila dr. Danilo Türk, častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture in predsednik Republike Slovenije, ter Andrula Vasiliu, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade.
Na odru se bo predstavilo več kot sto nastopajočih, za obiskovalce pripravljajo atraktiven laserski show, celotni dogodek pa bo v živo prenašala RTV Slovenija, je povedal Milan Gregorn, kreativni izvršni producent. Režiser prireditve je Matej Filipčič, za kostumografijo je poskrbel Alan Hranitelj, glasbeno podlago je pripravil Rok Golob. Po otvoritveni slovesnosti bo na sporedu koncert glasbene skupine Dan D, ki ga bodo obogatili z različnimi gosti in zanimivimi točkami. Vstop na prizorišče bo brezplačen, zaradi pričakovanega številnega obiska pa bo dostop mogoč že od 18. ure.
Velika pričakovanja po trdem delu
Generalna direktorica zavoda dr. Suzana Žilič Fišer je poudarila, da »otvoritveno dogajanje simbolno predstavlja začetek projekta, začetek zavedanja, da smo meščanke in meščani, mesto kot tako, del najpomembnejšega evropskega projekta na področju kulture. To prestolovanje so pridobila mesto Maribor in vsa partnerska mesta, navsezadnje Slovenija, ki odpira svoj kulturni potencial mednarodnemu prostoru. Naj bo to praznovanje moči, ki jo nosi kultura kot gonilo razvoja.« Programski direktor Mitja Čander pa zaupanje v projekt primerja s trdim delom in pripravami športnega moštva: »Vsako moštvo, ki dolgo trenira, se sprašuje o svojem dometu in hkrati upa na najboljše – komaj čaka na prvi sodnikov žvižg. Otvoritveni vikend bo – prepričan sem – dokaz, da naša energija ni bila potrošena zaman
Praznik kulture v različnih žanrih in umetniških ravneh
Dodal je, da se niso odločili za velikopotezne načrte, ki bi se "izkazali za tehnično prezahtevne glede na dane razmere." Zato so pripravili "obliko praznika kulture, v katerem se bomo sprehodili skozi različne glasbene žanre in ravni umetnosti. Po eni strani gre za neke vrste spektakel, po drugi pa tudi za protokolarno zgodbo, saj prihaja vrsta visokih gostov, prav tako pa je to tudi velika zgodba za novi mariborski trg, ki velja za eminentno urbano prizorišče," dodaja Čander. Po njegovih besedah bodo za celotno sobotno dogajanje odšteli 420.000 evrov, kar je pol manj, kot so v ta namen lani porabili v finskem Turkuju.
Prvi se predstavita Finska in Estonija
Dogajanje v okviru EPK-ja se bo začelo že dan pred uradnim odprtjem, saj bo vrsta prireditev po besedah glavne producentke Alme Čaušević potekala že v petek. Na ta dan se bodo odprle kulturne ambasade, ki naj bi EPK "ponesle onkraj meja tako v simbolnem kot nacionalnem smislu". Prvi se bosta predstavili ambasadi Estonije in Finske, ki sta EPK gostili lani, in sicer s programom, ki je nastal v sodelovanju s fundacijo Turku 2011, Veleposlaništvom Finske v Ljubljani in Veleposlaništvom Estonije v Budimpešti.
Finska se bo predstavila na razstavi Markkuja Haanpääja The Village, ki januarja ustvarja v umetniški rezidenci v Mariboru. Predvajali bodo kratke, animirane, dokumentarne filme in promocijske videe iz evropske prestolnice kulture Turku 2011, cirkuška skupina Turku 2011 bo predstavila ognjeno akrobatiko, Estonija pa bo na Glavnem trgu postavila ognjene skulpture. V Vetrinjskem dvoru bosta na ogled tudi razstava nakita in tekstila ter razstava stripov, pri katerih so se združili estonski in finski ustvarjalci.

Gverilski projekti in novo glasbeno gledališče

Na odprtju se bo s fotografskim posegom FOTOprivat 1 in avtorskimi majicami WALKING GALLERY predstavil tudi gverilski projekt Fundacije Sonda Ex-garaža. Zbor Carmina Slovenica Maribor pod vodstvom Karmine Šilec bo v unionski dvorani predstavil projekt Placebo ali Komu potok solz ne lije, petkov večer pa se bo zaključil z elektronsko glasbo v kinu Udarnik.
Znanost in svetlobni projekti
V projekt EPK-ja se je z več kot tridesetimi projekti pod okriljem interdisciplinarnega projekta RAZ:UM aktivno vključila tudi Univerza v Mariboru. S projektom RAZ:UM – EPK 2012 bo Univerza v Mariboru prepoznavno povezovala številne specializirane in večinoma interdisciplinarno zasnovane projekte v znanosti in umetnosti. V soboto bo pred mariborsko Ekonomsko-poslovno fakulteto leseno skulpturo Poslednji dotik predstavila Dragica Čadež, v Hiši arhitekture pa bo odprtje razstave natečaja za oblikovanje Hiše arhitekture. Popoldne se bodo prižgali tudi svetlobni napisi, vsebinsko povzeti po naslovih literarnih del Draga Jančarja, katere je pomembno oblikovalo mesto Maribor, in tako ustvarili Jančarjevo mesto in njegov literarni zemljevid.
Svetlobno mesto bo označil tudi projekt svetlobnega mestnega obzidja, ki bo v virtualni rekonstrukciji mogočnega srednjeveškega obzidja označevalo centralni prostor dogajanja in vabilo obiskovalce na dogodke EPK-ja.
Nedelja posvečena Črnim maskam
Otvoritveno dvodnevje se bo zaključilo z nedeljsko premierno uprizoritvijo opere Črne maske v koprodukciji ljubljanske in mariborske operno-baletne hiše, vrhunec glasbene zapuščine skladatelja Marija Kogoja, ki je po zgodbi ruskega pisatelja Leonida Andrejeva tudi sam napisal libreto. Za delo velja, da je rojeno pod nesrečno zvezdo, in "o nesojenih in neslavnih uprizoritvah zgodbe o Lorenzu, ki ga preganjajo demoni, dokler se njegov razum popolnoma ne zlomi, krožijo številne mračne legende – celo takšne, ki delo povezujejo s temno avtorjevo usodo." Črne maske so opera s tragično vsebino in temu primerno mračno glasbo. Pod glasbeno vodstvo se podpisuje maestro Uroš Lajovic, pod režijo Janez Burger, za scenografijo je poskrbel zagrebški tandem Numen, za kostumografijo Alan Hranitelj, koreografijo pa je ustvaril Edward Clug.

Celotni program otvoritvenega dogajanja

Partnerska mesta sledijo teden kasneje
Slovesnosti ob odprtju EPK-ja v partnerskih mestih bodo potekale med 20. januarjem in 10. februarjem 2012. EPK bodo 20. januarja naznanili v Slovenjem Gradcu, dan pozneje še v Velenju, 28. januarja v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti, kot zadnji pa bodo to storili 10. februarja na Ptuju.
Maribor pripravljen na odprtje EPK