Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
false
V prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi so odprli spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu, raketnemu inženirju in pionirju vesoljskih poletov slovenskega rodu. Razstava je bila leta 2006 na ogled tudi v Bruslju v prostorih takratnega komisarja Janeza Potočnika in dve leti kasneje v prostorih veleposlaništva v Washingtonu. Foto: KSEVT
false
Ruski kozmonavt Jurij Baturin je ob tej priložnosti v imenu Ruske akademija kozmonavtike K.E.Cilkovskega Draganu Živadinovu in Mihi Turšiču podelil častno priznanje za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in za popularizacijo kozmonavtike. Foto: KSEVT
false
Spominsko sobo sta slovesno odprla veleposlanik Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki sta spregovorila o pomembnosti in izjemnosti Potočnikovega dela ter zaslugah Dunje Zupančič, Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, z unikatno kombinacijo raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru KSEVT-a skrbijo za kulturalizacijo vesolja ter poglabljanju spomina na pionirja astronavtike, ki je umrl kmalu po izidu pionirskega dela Problemi vožnje po vesolju. Foto: KSEVT

Dodaj v

V Moskvi so odprli spominsko sobo Hermana Potočnika Noordunga

Slovenski ekipi KSEVT-a priznanje za uspehe v kulturalizaciji vesolja
26. februar 2016 ob 13:02
Moskva - MMC RTV SLO

Na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi so odprli spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu. Ruska akademija kozmonavtike je ob tej priložnosti nagradila Dragana Živadinova in Miho Turšiča s častnim priznanjem za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizacijo kozmonavtike.

Spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi sta slovesno odprla veleposlanik Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Slavnostnega odprtja so se udeležili tudi visoki predstavniki Ruske federacije, med njimi ruski kozmonavt Jurij Baturin. Odprtje spominske sobe je sovpadlo tudi s 55. obletnico prvega Gagarinovega poleta v vesolje.

Veleposlanik Šeligo je poudaril, da se po zaslugi Dunje Zupančič, Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, ki z unikatno kombinacijo raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru KSEVT-a skrbijo za kulturalizacijo vesolja, veliko bolje zavedamo, da je Herman Potočnik s svojo znamenito knjigo Problem vožnje po vesolju slovenski narod že leta 1928 vpisal na zemljevid vesoljskih poletov in tehnologij.

Pionir arhitekture in bivanja v vesolju
Delo Hermana Potočnika je izpostavila tudi ministrica Anja Kopač Mrak. Davno pred prvim poletom osvajanjem vesolja je raketni inženir in pionir astronavtike slovenskega rodu sanjal in natančno načrtoval bivanje v vesolju ter tako tlakoval pot razvoju poletov in bivanja v vesolju.

V času, ko še ni bilo ne računalnikov, ne sončnih celic, je Herman Potočnik Noordung načrtoval proizvodnjo električne energije in v pionirskem delu Problem vožnje po vesolju razvil izvirno idejo za geostacionarni satelit in predlagal več rešitev za bivanje človeka v vesolju. Po besedah Tatjane Nikolajeve Želnine, zgodovinarke vesoljskih znanosti in akademikinje ruske akademije znanosti, je Herman Potočnik prvi na svetu načrtoval arhitekturo za vesolje.

Pred leti smo v Vitanju, od koder izhaja Potočnikov rod, odprli Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Preselitev sobe z Noordungovimi idejami in spomini v Moskvo je lep dosežek preseganja mej, je še poudarila ministrica Anja Kopač Mrak.

Živadinov, Turšič in Zupančičeva z velikimi koraki v kulturalizacijo vesolja
Tako ministrica kot veleposlanik sta se zahvalila ustvarjalcem, da ohranjajo spomin na pionirja astronavtike in se bojujejo za njegov prostor. S tem vse nas opominjajo tudi na sanje, ki so, četudi se zdijo nemogoče, mogoče. Če je zmogel Herman Potočnik Noordung, ki je sprva požel čudenje nad načrtovanjem vožnje po vesolju, zmoremo tudi drugi načrtovati, kar se drugim zdi nemogoče, in tudi drugi zmoremo misliti in videti dlje, je na koncu povedala ministrica.

Ob koncu je Jurij Baturin spregovoril še o knjigi Hermana Potočnika in prihodnji usodi oblikovanja raket ter opozoril na zasluge Dragana Živadinova pri ohranjanju in poglabljanju spomina na pionirja astronavtike, ki je umrl kmalu po izidu knjige.

Živadinov je Potočniku posvetil desetletja, da bi dokazal pomembnost njegove genialnosti, ustvaril je tudi KSEVT in z današnjim dnem spominsko sobo Potočniku v Moskvi. Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič z velikimi koraki ustvarjajo kulturalizacijo vesolja, je dodal, zato je Živadinovu in Turšiču v imenu Ruske akademije kozmonavtike K.E.Cilkovskega podelil častno priznanje za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizacijo kozmonavtike.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
dejneseri
# 26.02.2016 ob 13:12
odlicno!
mičoo
# 26.02.2016 ob 20:49
Kolikor smo brali je Turšič v preiskavi zaradi finančnih malverzacij.A tudi taki hodijo po svetu ?
sagoza
# 26.02.2016 ob 16:22
"Po besedah Tatjane Nikolajeve Želnine, zgodovinarke vesoljskih znanosti in akademikinje ruske akademije znanosti, je Herman Potočnik prvi na svetu načrtoval arhitekturo za vesolje"

wow! in zakaj že smo Slovenci prvič slišali za Potočnika po stotih letih? je mogoče treba v murgle vprašati, tam so polni revolucionarnih idej pa imajo gotovo kakšno razlago, ali je pač to samo karakteristika malega naroda ki z velikimi posamezniki pomete kot za šalo
neutrino
# 26.02.2016 ob 13:42
No, vsaj nekaj koristnega od KSEVTa.

mihael jazbec, v Sloveniji pa se jih "kriminalizira", ker so javno financirani in nočejo pokazati računov. A to je tebi sprejemljivo?!
mihael jazbec
# 26.02.2016 ob 13:59
Mislim, da je motiv za kriminalizacijo leži drugje ...predvsem mi pride na misel želja po prevzemu zgradbe, apetiti po vodenju javno financiranega programa ipd...

Kar pa se tiče kazanja računov (čeprav sem mnenja, da umetnost in kultura nista obvezana nikomur polagati računov v kolikor so programi izpeljani v obsegu kot so načrtovani, prijavljeni in odobreni) mislim, da so vse račune že pokazali tako ministrstvu, kot tudi večim računovodskim in revizijskim družbam. Probem je pri interpretaciji "nenamenske" porabe sredtev. Kot vidimo, se sredstva porabljajo dokaj smiselno in prinašajo priznanja in vidnost SLovenije v mednarodnem prostoru.
mihael jazbec
# 26.02.2016 ob 13:25
Slovenija ruši spominsko sobo - jo postavijo v Rusiji.
KSEVT in njegovo vodstvo se v Sloveniji kriminalizira in marginalizira - Rusi bi dali vse, da bi se KSEVT kot manifestacija kulturalizacije vesolja zgodil njim.

Upam, da se izkoristi to priložnost za vidnost in pozicioniranje Slovenije v vesoljskih programih, ne le skozi tehniko, temveč tudi s pomenjanjem... a se bojim naše sedaj že pregovorne kratkovidnosti in nesposobnosti.

ČESTITKE!!!
Janez1965
# 29.02.2016 ob 08:15
Nekje sem prebral, da je imel dr. Werner von Braun v svojem diplomskem delu 5 virov - eden izmed njih je bil Potočnik !!!
dejneseri
# 26.02.2016 ob 21:56
ajde je v preiskavi.
ampak v preiskavi je tud narat.

od koga vec koristi?
in po kom se bolj pljuje?
malibumbar
# 26.02.2016 ob 18:19
democenzus
# 26.02.2016 ob 18:02
vcer sem bral knjigo iz leta 2000 pa so tud on in tesla in ...... omenjeni. gravitacija u glavnem pa vesoljska postaja
mihael jazbec
# 26.02.2016 ob 15:33
zek - s tem se strinjam.
Niso jo pustavili Rusi, ni na ozemlju Ruske Federacije...moram še kaj nenapisanega zanikati? Je še kaj nejasnega?
ZeK
# 26.02.2016 ob 15:22
mihael jazbec

na slovenskem ozemlju so jo postavili.
mihael jazbec
# 26.02.2016 ob 15:20
vw power - nisem napisal, da so jo postavili Rusi, temveč, da so jo postavili V RUSIJI! ... in ne kričat, prosim - makes you look silly when you're wrong ;)
ZeK
# 26.02.2016 ob 14:40
in kaj je tam počela Mrakova?
je šla malo na potovanje?
WPower
# 26.02.2016 ob 15:08
MJAzbec;je NISO postavili RUSI! Postavili so jo SLOVENCI,na SLOVENSKEM veleposlanistvu v Rusiji!
u qratz
# 26.02.2016 ob 15:05
a je tisto zraven partizansko ime ?
Kazalo