Drugo
(5)
Geoglif
Arheologi menijo, da so risbe v provinci Palpa na jugu Peruja ustvarili pripadniki kultur Paracas in Topari, ki sta obstajali nekje med letoma 500 pred našim štetjem in 200 našega štetja, tako da bi lahko bile starejše od tistih v sosednji dolini Nazca. Foto: Youtube
Geoglif
Za razliko od teh slavnih linijskih risb v dolini Nazca, ki so vrezane v položen teren in so zares vidne samo iz zraka, se nahajajo te na novo dokumentirane na pobočjih gričev Palpe, kar pomeni, da jih je mogoče opazovati tudi s tal. Foto: Youtube
Geoglifi
Geoglifi Nazca se raztezajo na približno 500 kvadratnih kilometrih puste planote, ki leži med dvema rečnima dolinama, približno 400 kilometrov južno od Lime. Foto: EPA

Dodaj v

V Peruju na novo dokumentirani geoglifi, ki so nemara starejši od tistih v Nazci

25 do zdaj še nedokumentiranih linijskih risb
13. april 2018 ob 13:32
Lima - MMC RTV SLO

Posnetki, ki so jih v Peruju naredile kamere brezpilotnih letalnikov, so razveselili znanstvenike, saj so na jugu države ujeli spektakularne geoglife, torej ogromne linijske risbe, za katere menijo, da so celo starejše od slavnih geoglifov kulture Nazca.

Arheologi so v perujski provinci Palpa odkrili linijske risbe geometrijskih figur, ki v večini prikazujejo ljudi in opice ter tudi enega kita. "Večina figur je vojščakov," je za perujski časopis El Comercio povedal arheolog in nekdanji generalni sekretar na perujskem ministrstvu za kulturno dediščino Luis Jaime Castillo Butters.

Gre za kar 25 predhodno še nedokumentiranih risb, je za prav tako za El Comercio povedal perujski arheolog Johny Isla Cuadrado. Letalniki so geoglife posneli z višine 30 metrov nad tlemi, dokumentirali so 50 geoglifov, 25 od teh pa je bilo arheologom torej doslej neznanih, čeprav je lokalno prebivalstvo vedelo zanje.

Vpogled v starodavne kulture
Raziskovalci zdaj upajo, da jim bo dokumentiranje novoodkritih primerkov te linijske umetnosti omogočilo vpogled v starodavne kulture tega območja. Cuadrado je dejal še, da te ogromne risbe kažejo na tradicijo, ki je nemara starejša celo od znamenitih geoglifov kulture Nazca. Arheolog je izpostavil še, da to odkritje v Palpi "odpira vrata novim hipotezam o funkciji in pomenu [geoglifov]."

Delo pripadnikov kultur Paracas in Topari
Arheologi menijo, da so risbe v Palpi ustvarili pripadniki kultur Paracas in Topari, ki sta obstajali nekje med letoma 500 pred našim štetjem in 200 našega štetja, tako da bi lahko bile starejše od tistih v sosednji dolini Nazca, ki so kot svetovna kulturna dediščina od leta 1994 pod Unescovo zaščito. Skrivnostna kultura Topari je zaznamovala prehod od kulture Paracas h kulturi Nazca.

Nekaj novoodkritih geoglifov sicer datira tudi v čas kulture Nazca, torej v čas nekje med letoma 200 in 700, ki so jih ustvarili s strganjem temnega puščavskega železooksidovega kamna, pod tem kamnom pa je bela prst apnenca, ki se je strdila ob izpostavljenosti jutranji rosi.

Le peščica najdišč zares dokumentiranih
Za razliko od teh slavnih linijskih risb v dolini Nazca, ki so vrezane v položen teren in so zares vidne samo iz zraka, se nahajajo te na novo dokumentirane na pobočjih gričev Palpe, kar pomeni, da jih je mogoče opazovati tudi s tal. Castillo je omenil še, da je od predpostavljenih 100 tisoč arheoloških najdišč v Peruju zares dokumentiranih le pet tisoč – pa še ta zgolj s tal, iz neba pa je dokumentiranih še bistveno manj.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 13.04.2018 ob 16:42
Mali zeleni reptili so bili... eden od njih je ravno prisel iz bolnice s popravljenim kolkom.
Zatarra
# 13.04.2018 ob 15:04
Hudo! In zanimivo, da tole še ni prišlo do mene že prej. Čudi me zato, ker npr. Brien Foerster (odkritja) teh t.i. "geoglifov" še ni imenjal, vsaj da bi jaz bil o tem obveščen(...). Sicer je precejšnja možnost, da so bile skulpture že odkrite oziroma opažene, vendar ne s strani mainstream arheologov, ki sicer marsikaj podobnega mnogokrat namenoma ignorirajo ali dejansko nimajo pojma o tistem ali pa je posredi kakšno tretje njihovo "opravičilo" (če sploh). Dejstvo je, da poleg znamenitih in turistično mega "oglaševanih" in obiskovanih skulptur/geoglifov npr. iz območja Nazca, obstaja v resnici neverjetno, da ne napišem "enormno" število teh stvaritev v tamkajšnji bližnji in daljnji okolici(!).

P.S.: Ko ste že omenili Paracas - pred nekaj tedni je bila na zasebno pobudo in financiranje (Brien Foerster in še koga, če se ne motim) in vsaj v enem ali celo dveh uradnih laboratorijih (ki sta si v to drznila privoliti!; mislim zaradi pritiskov akademskih kolegov in sorodnih institucij...), z ustrezno opremo in akreditacijami seveda, opravljena genetska analiza rdečelasih t.i. "podolgovatih" (in nikakor ne "podaljšanih"!) lobanj ravno z območja Paracasa. Po ugotovljenih haplotipih in povezani analizi so bili "hominoidni" ostanki datirani na približno dobrih 12.000 let v preteklost (t.j. čas zadnje velike globalne kataklizme), če me spomin ne vara, osebe, katerih lobanje so to bile, pa naj bi z dovolj visoko verjetnostjo izvirale - ne boste verjeli - z območja (severnih oziroma severo-vzhodnih) predelov Črnega morja! Še toliki - tudi na tem območju so bile že najdeni ostanki s podolgovatimi lobanjami.
Zatarra
# 16.04.2018 ob 00:43
Voila! Je "že" prišlo do enega izmed mojih omiljenih kanalov - Ancient Architects. :-)
New Nazca lines found in Peru

G. Rački (mimogrede - malce slutim, da ste akademski slikar, kajne?), zgornji video bo najbrž malček v pojasnilo ali vsaj namig, dopuščam pa tudi vašo možnost, čeprav se mi kljub vsemu verjetnost zanjo ne zdi visoka. Glede morebitnih (starejših) satelitskih posnetkov območja tudi dvomim, prvič, da tako stari sploh obstajajo, vsaj za to relativno nepomembno območje, in pa drugič, da bi bila njihova ločljivost sploh uatrezna za prepoznavo takšnih stvaritev. In še - pri namigovanju na podobnost z "otročjim risanjem današnjih odraslih" se jaz vseeno oziroma vsekakor ne bi prenaglil! (...)_
ToneRački
# 14.04.2018 ob 14:08
Zatarra, morda pa te slike niso prej prišle do vas, ker jih prej ni bilo. Nekatere risbe malo preveč spominjajo na otročje risanje današnjih odraslih. Ne bi me presenetilo, če bi se izkazalo, da gre za nateg. Jaz bi najprej pregledal satelitske in druge posnetke tega območja iz zraka, stare kakih petdeset let, ki zagotovo obstajajo.
luckyss
# 13.04.2018 ob 16:12
Kot prvo...
Že znani geoglifi, ki jih pripisujejo kulturi Nazca so le ugibanja, kot tudi ta novejša, ki naj bi bila starejša...
Naj mi nekdo razloži kako se določa starost teh geoglifov , razen z ugibanjem in mešanjem megle...
Prav tako posnetki s 30 metrov višine ne bi pokazali ničesar pametnega...Skratka, niti članek niti "znanstvene ugotovitve" v tem primeru niso objave vredne...
Kim ima vedno bolj debelo rit....poskusite s tem...
Kazalo