Del stroke pripisuje freske učencem Andrea Mantegne. Foto: EPA
Del stroke pripisuje freske učencem Andrea Mantegne. Foto: EPA
Herkulova dela, Rim, Palazzo Venezia
Restavratorska dela naj bi bila končana v štirih mesecih. Foto: EPA

Sredstva za konservatorsko-restavratorski poseg je zagotovila Fundacija Silvana Totija, dela pa potekajo pod nadzorom italijanskega ministrstva za kulturo. Restavratorska dela, ki so se začela ta mesec, bodo potekala predvidoma do oktobra, prvim obiskovalcem pa bodo ob brezplačnem vodstvu ogled poslikav dovolili že septembra.

Palazzo Venezia je ena izmed pomembnejših zgradb, ki se dvigajo nad istoimenskim rimskim trgom. Načrt stavbe pripisujejo arhitektu iz bližine Leona Battista Albertija, celotno gradnjo pa je izpeljal Bernardo

Rossellino. Gradnjo je naročil Pietro Barbo, poznejši papež Pavel II., za dokončanje del pa je zaslužen njegov nečak, oglejski patriarh Marco Barbo. Beneški papež si je leta 1469 stavbo izbral za svojo rezidenco, skoraj stoletje pozneje pa jo je papež Pij IV. za pridobitev naklonjenosti Beneške republike podaril ambasadorjem Benetk, vendar pod pogojem, da skrb za arhitekturo v celoti prevzamejo novi stanovalci in da del kompleksa ostane v uporabi kardinalov. Čeprav je stavba v jedru še srednjeveške zasnove, so gradbeni podvigi sredi 15. stoletja Rimu prinesli uvodne korake renesančne arhitekture.

V 19. stoletju je imelo v stavbi svoje prostore avstro-ogrsko veleposlaništvo, po vstopu Italije v vojno pa je ta palačo zaplenila. Pozneje je imel svoje prostore v njeni Dvorani zemljevida sveta (Sala del Mappamondo) tudi Benito Mussolini, ki je prav z balkona te palače nagovarjal prebivalce mesta. Danes ima tam prostore Narodni muzej Beneške palače.

Delo neznanega mojstra
Stenski ciklus Herkulovih del spada med pomembnejša dela rimskega slikarstva 15. stoletja. Njihov avtor ostaja neznan, verjetno pa gre za mojstra severnega porekla. Nekateri so slikarja postavljali v bližino Mantegne, spet drugi na papeški dvor.
Herkulova dela se navezujejo na 12 junaških podvigov tega mitološkega polboga, ki je moral delati pokoro pri kralju Evristeju. Med ducat nečloveško težkimi nalogami - te je moral opraviti za pokoro, ker je v začasni neprištevnosti, ki jo je nadenj poslala boginja Hera, ubil Evristejevo ženo in otroke - so bili čiščenje Avgijevega hleva, zmaga nad nemejskim levom, lernejsko hidro in Kerberom ter kraja jabolk iz vrta Hesperid.