Prva edicija
Prva edicija "plesne mrzlice na robu poletja" bo od 24. do 30. avgusta ponudila delavnice baleta, modernega in sodobnega plesa, hiphopa, joge z BMC elementi, salse/merengue in bachta, zumbe, taj čija in delavnic za otroke in mladino. Na voljo bodo tudi svetovalnica za mlade plesalce, svetovalnica za nevladne organizacije, delavnica inovativnih načinov sodelovanja in projekcije kratkih plesnih filmov. Foto:
Magdalena Reiter, poljska koreografinja in sodobna plesalka od leta 2002 živi in deluje v Ljubljani. Je producentka in idejni vodja Vibre, vodila bo tudi delavnico sodobnega plesa za začetnike in nadaljevalni tečaj sodobnega plesa. Foto: Vibra

Michael Kliën, irski koreograf, kurator, producent in ustanovitelj Inštituta socialne koreografije v Frankfurtu, se bo na predavanju in delavnici Treščiti iz civilizacije v svet nanašal na pojem socialne koreografije Andrewa Hewitta, ki je v knjigi Socialna koreografija zapisal: "O koreografiji bi lahko razmišljali v smislu ponovitve; tj. kot o reševanju in predelavi utopičnih, a kljub temu realnih družbenih odnosov."

Koreografija kot politična praksa

Koreografijo oriše kot prakso, ki ni značilna le za ples, ampak za vse družbene in politične procese v smislu delovanja in upravljanja vzorcev, dinamik, odnosov, interakcij vsega živečega. Koreografija kot tista praksa, ki skuša razumeti te odnose in določiti specifične pogoje za njihov vznik, je tako politična praksa, prepletena z načini, kako dojemamo svet.

Spremljevalni program Vibre, ki je ta teden v Ljubljani že gostil Sri Louise z delavnico joge, naslovljeno Razstrupljanje kapitalizma, na kateri so se udeleženci skušali spopasti z izločevanjem vedenjskim toksinov, ki vzdržujejo naše zadovoljstvo s kapitalizmom, se bo v soboto, 17. 8., nadaljeval s pogovorom Zdravo telo za revolucijo, na katerem bosta sodelovala Sri Louise in Dušan Semolič. Semolič bo v naslednjem tednu vodil tudi delavnico vzhodnjaške veščine taj či, ki s pomočjo skladnih in kontinuiranih gibov pomaga k izboljšanju koordinacije in blaženju napetosti.
Širok izbor plesnih slogov
Od 24. do 30. avgusta bo sicer v okviru Vibre, prve edicije plesnih delavnic, potekalo petnajst delavnic raznolikih plesnih zvrsti, od baleta, modernega in sodobnega plesa ter partneringa do joge, salse, hiphopa, zumbe ter ustvarjalnih plesnih delavnic za otroke in mladino. Delavnice vodijo vrhunski pedagogi in plesni ustvarjalci: Kjara Starič, Lukas Zuschlag, Željko Božič, Magdalena Reiter, Snežana Premuš, Duško Teropšič, Juan De Dios Angeles Pacherre in drugi, delavnice za otroke in mladino pa mladinska plesna pedagoginja Saša Lončar.
Delavnice, svetovalnice in zabave
Vibra bo ljubitelje plesa in profesionalce vseh starostnih skupin v plesne ritme zapeljala v Kazini, Parku Tivoli in drugih zunanjih površinah v središču mesta. Na Vibri, ki nastaja v produkciji Zavoda Mirabelka in v sodelovanju z Mrežo sodobnega plesa, bodo ponudili še svetovalnico za nevladne organizacije in koreografsko svetovalnico za mlade plesalce. Dejan Srhoj in Dragana Alfirević na delavnico Inovativni načini sodelovanja vabita umetnike, kulturne delavce, poslovneže in politike. Poleg delavnic bodo na zaključni zabavi, 30. avgusta, v LP baru predvajali kratke plesne filme Choreographic captures.