Letos bo festival Vizije zaradi Evropske prestolnice kulture potekal na Ptuju. Foto: BoBo
Letos bo festival Vizije zaradi Evropske prestolnice kulture potekal na Ptuju. Foto: BoBo
Gojmir Lešnjak - Gojc
Predsednik žirije, ki bo podeljevala 'vizionarje', je igralec Gojmir Lešnjak - Gojc. Foto: MMC RTV SLO

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja tridnevni festival mladinske ustvarjalnosti Vizije in Rock vizije 2012, ki bo letos zaradi Evropske prestolnice kulture potekal na Ptuju. Festival se začne danes in bo trajal do nedelje.

Gre za tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških in rockskupin Slovenije in zamejstva, ki se mu letos prvič pridružujejo tudi najboljše mladinske lutkovne skupine in skupine mladih interpretov literarnih besedil.

V nedeljo podelitev "vizionarjev"
Nastop in vizije vseh udeležencev (teh bo letos okrog 200) bo ocenila strokovna žirija v sestavi igralec in glasbenik Gojmir Lešnjak – Gojc (predsednik žirije), lutkar in basist Matevž Gregorič ter srbski gledališki režiser Predrag Stojmenović. Žirija bo najboljšim v nedeljo ob 16.00 podelila "vizionarje". Ogled vseh predstav in koncertov bo brezplačen.

Selektorji igralka Ana Ruter (gledališče), lutkovna režiserka Jelena Sitar (lutke) in samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbo JSKD Daniel Leskovic (rockskupine) so si letos ogledali 41 gledaliških in 8 lutkovnih predstav, 11 nastopov recitatorskih skupin in nastope 40 rockskupin, ki so se na regijskih srečanjih v Sloveniji in zamejstvu potegovale za nastop na festivalu Vizije.

Odločili so, da se bo letos na Ptuju predstavilo 8 gledaliških, 3 lutkovne, 2 recitatorski in 11 rockskupin. Gre za najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov, pri čemer jim festival Vizije pomaga vstopiti v širši gledališki, lutkovni in glasbeni svet.

Lepe priložnosti za nagrajence
Dobitniki "vizionarja" za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrstila še v spremljevalni program 51. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal med 27. in 29. septembrom 2012 v Postojni. Najboljši rockskupini bo JSKD omogočil snemanje glasbenega videospota.

V treh festivalskih dneh se torej obeta pestro dogajanje, ki bo potekalo vsak dan od dopoldanskega časa do poznega večera na štirih lokacijah, v Centru interesnih dejavnosti Ptuj, Stari steklarski delavnici, Mestnem gledališču Ptuj in Narodnem domu Ptuj.

Festival se bo začel v petek ob 11.30 v Mestnem gledališču Ptuj s predstavo Igra s pari Fedrinega gledališča I. Gimnazije Celje in se nadaljeval z različnimi predstavami v MGP in Stari steklarski delavnicami. Slavnostna otvoritev festivala bo drevi ob 18.00 v Mestnem gledališču Ptuj. Prvi festivalski dan bodo zaključili s prvim koncertom rockskupin, ki se bo začel ob 21.00 v Centru interesnih dejavnosti Ptuj. Natančen urnik festivala najdete tukaj.

Nova znanja in spoznanja
Namen festivala ni tekmovalnost, temveč odpiranje prostora, kjer se lahko mladinske gledališke, lutkovne, recitatorske in rockskupine srečujejo, povezujejo ter nabirajo nova znanja in spoznanja. Vsi udeleženci se bodo lahko letos udeležili brezplačnih gledaliških delavnic ter okrogle mize o predstavah festivala, ki jo bo v nedeljo ob 13.30 v Narodnem domu Ptuj vodila dramaturginja in gledališka kritičarka Ana Perne. Gledališke in lutkovne delavnice pa bodo potekale v nedeljo med 10.00 in 13.00 v Narodnem domu Ptuj in Stari steklarski delavnici, vodili pa jih bodo igralka Dunja Zupanec, lutkar Matevž Gregorič in srbski režiser Predrag Stojmenović.