Namen dogodka, kot poudarjajo organizatorji, ni tekmovalnost, ampak odpiranje prostora, kjer se lahko mladinske gledališke in rockovske skupine srečujejo, povezujejo ter nabirajo nova znanja in spoznanja. Foto: JSKD
Namen dogodka, kot poudarjajo organizatorji, ni tekmovalnost, ampak odpiranje prostora, kjer se lahko mladinske gledališke in rockovske skupine srečujejo, povezujejo ter nabirajo nova znanja in spoznanja. Foto: JSKD
Grega Skočir
V žiriji, ki bo izbirala dobitnike vizionarjev in rockvizionarjev, sedi pevec Grega Skočir, ob njem pa še igralka in pisateljica Maja Gal Štromar ter igralka Medea Novak. Foto: MMC RTV SLO

V okviru tridnevnega festivala, ki se v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije (JSKD) začenja danes, bo na ogled devet predstav najboljših mladinskih gledaliških skupin iz vse Slovenije in zamejstva. Te je izmed 42 prijavljenih izbral selektor, dramaturg Marko Bratuš, o letošnjih zmagovalcih pa bo nato odločala strokovna žirija.
Poleg najboljše gledališke predstave v celoti bo ta ocenjevala tudi najboljše rockvizionarje, ki jih bodo izbirali med šestimi koncerti obetavnih mladinskih rockovskih skupin. V soboto ob 19.30 se bodo pred Knjižnico v Novi Gorici z dvajsetminutnimi koncerti predstavile skupine iz Tolmina, Križa, Ljubljane, Logatca in dve iz Stične, ki so bile izbrane na območnih in regijskih izborih po vsej Sloveniji.
V nedeljo ob 16.00 bodo v SNG Nova Gorica podelili vizionarja za najboljšo predstavo v celoti oziroma rockvizionarja za najboljšo mladinsko rockovsko skupino, vizionarja in rockvizionarja za najbolj inovativen pristop ter dva vizionarja in enega rockvizionarja za druge izstopajoče elemente.
Nastope bo letos ocenjevala žirija, ki jo sestavljajo: igralka in pisateljica Maja Gal Štromar, igralka Medea Novak in pevec skupine Big Foot Mama Grega Skočir. Kot gost festivala bo v spremljevalnem programu nastopilo Zagrebško gledališče mladih. Ogled vseh predstav in koncertov pa bo brezplačen.
Na festivalu Vizije lahko sodelujejo tako klasične predstave kot tiste, ki bi jih zgolj v izhodišču lahko opredelili kot dramsko gledališče. Pri izbiri sodelujočih predstav je bil selektor pozoren zlasti na avtorski pečat, saj želi festival predstaviti inovativne pristope, ki jih hkrati odlikujejo jasnost koncepta in izvedbe.
Naj se obetavne skupine predstavijo
Organizatorji festivala si prizadevajo predstaviti najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov in jim pomagajo vstopiti v domači in mednarodni gledališki svet.
Za udeležence so pripravili brezplačne gledališke delavnice in okrogle mize o predstavah festivala pod vodstvom dramaturginje in gledališke kritičarke Ane Perne. Delavnice in okrogla miza bodo potekale v nedeljo med 10.00 in 13.30 v prostorih SNG Nova Gorica.