Drago Jančar je največkrat prevajani sodobni slovenski pisatelj. Je štirikratni prejemnik Grumove nagrade za drame, trikratni dobitnik Rožančeve nagrade za eseje, prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada in Prešernovo nagrado, evropsko nagrado za kratko prozo in Herderjevo nagrado ter evropsko književno nagrado ACEL. Za tri romane - Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit ter To noč sem jo videl - so mu podelili kresnika. Foto: BoBo
Drago Jančar je največkrat prevajani sodobni slovenski pisatelj. Je štirikratni prejemnik Grumove nagrade za drame, trikratni dobitnik Rožančeve nagrade za eseje, prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada in Prešernovo nagrado, evropsko nagrado za kratko prozo in Herderjevo nagrado ter evropsko književno nagrado ACEL. Za tri romane - Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit ter To noč sem jo videl - so mu podelili kresnika. Foto: BoBo
To noč sem jo videl
V okviru EPK-ja Maribor v večernih urah razsvetlijo naslovi Jančarjevih del, v katerih obravnava predvsem spore posameznika z aktualnim družbenim okoljem ter pripoveduje o tragičnem spopadu med individualno človeško eksistenco in kaosom objektivnega sveta. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Maribor
Dogajanje v Mariboru je že ves teden pestro. Osnovnošolcem iz Maribora in partnerskih mest so v spomin na EPK poklonili lonček z zrnom ajde in tako predstavnikom mlade generacije kot nosilcem bodočega razvoja simbolno predali seme kulturnega razcveta. Foto: BoBo
Carmina Slovenica
Attacca koncert je posvečen Svetovnemu dnevu zborovske glasbe. Foto: Žiga Koritnik, arhiv Carmina Slovenica

Dogajanje je sicer pestro že ves teden, a s koncem tedna se je program sklepnih dni EPK-ja še zgostil. V mariborskem Koloseju si je bilo mogoče ogledati film, v katerem Jančar spregovori o literaturi, ki na svojstven način reflektira mesto in njegovo zgodovino. Pisatelj se v filmu sprehodi med literarnimi postajami, na katerih že vse leto mesto osvetljujejo napisi njegovih ključnih del.

Osrednjo prireditev, na kateri bo Maribor predal naziv Marseillu in Košicam, boste lahko jutri ob 19.00 v neposrednem prenosu spremljali na MMC-ju.

Dokumentarni film bo Evropsko prestolnico kulture sklenil tudi z iskanjem odgovorov na vprašanja, kako je Maribor s svojimi prostori, nepomembnimi skritimi kotički in monumentalnimi mestnimi zgradbami vplival na mladega človeka, ki je pozneje postal pisatelj. Jančar se spominja, kako so življenjski dogodki vplivali na nastanek njegovih knjižnih del, kako mesto lahko zaznamuje človekovo oziroma pisateljevo usodo ter v kolikšni meri je umetnik ogledalo mesta oziroma mesto ogledalo umetnika.
Jančarjeva literatura je strastna in sočna, misel pa ostra in vizionarska, o pisatelju piše Maja Weiss. Pisatelj po njenih besedah ni le velik pripovednik v literarnih delih, ampak tudi pred kamero. Film je posnet v Mariboru v času EPK-ja, "kamor se Jančar kot dolgo pričakovani gost in domačin, končno vrne – domov." Poleg osrednjega protagonista v filmu nastopajo še Mitja Čander, Zora A. Jurič, Claudio Magris, Karl Markus-Gaus, Nataša Barbara Gračner, Vlado Novak, Vesna Milek, Tone Partljič in drugi.
Predajte se verzom Podčrtank
V Literarni hiši so predstavili najživahnejši spletni portal za objavljanje in branje izvirne poezije Pesem.si, ki ima uredniško ekipo, ki z zavzetostjo in s prostovoljnim delom skrbi, da so vse pesmi dnevno pregledane, med njimi izbere tiste, ki prepričajo s svojo izvirnostjo, jezikovnimi sredstvi, svežino in sporočilnostjo ter jih uvršča med Podčrtanke.

Carmina Slovenica pozdravijo in pomahajo EPK-ju
Priznanemu zboru Carmina Slovenica je pripadla čast odprtja in zaprtja leta, ko je Maribor s partnerskimi mesti prestoloval evropski kulturi. V Dvorani Union je pripravil novoletni koncert Attacca, tudi osrednji mariborski dogodek ob Svetovnem dnevu zborovske glasbe in praznovanju 30-letnice IFCM-ja (Mednarodne zveze za zborovsko glasbo). Na odru so se Carmini Slovenici in Pevski šoli CS pridružili mladi pevci in pevke zbora Jacaranda children's choir iz Južnoafriške republike.
V soboto popoldne, med 17.00. in 22.00, bodo na Trgu Leona Štuklja brezplačno delili 13. knjigo projekta Dvanajst, v kateri so zbrani izbrani deli pogovorov z gosti, ki jih je Maribor letos gostil v okviru projekta Dvanajst. Dogajanje bo sicer razpršeno po vsem mestu, s pomočjo številnih glasbenikov pa bodo znova oživeli odri, ki so delovali čez poletje.
Predaja štafete in zahvala Mariborčanom
Osrednja prireditev, na kateri bodo predali naziv prestolnice Marseillu in Košicam, se bo odvila v soboto ob 19.00 v Narodnem domu. Matej Filipčič je prevzel tudi režijsko taktirko sklepne slovesnosti, večer bo povezoval komik brez dlake na jeziku Tadej Toš, dogodek pa je zamišljen kot zahvala meščanom in vsem, ki so sodelovali pri projektu. V neposrednem prenosu boste lahko prireditev spremljali na MMC-ju.
Po finalnih dogodkih v Mariboru se bodo prihodnji teden od EPK-ja poslovili še v partnerskih mestih, v Guimaraesu pa 21. decembra.
Drago Jančar in njegovo mesto v dokumentarcu
Drago Jančar in njegovo mesto v dokumentarcu