Med drugim je Vasja Predan skupaj z Dušanom Moravcem izdal pregled stotih slovenskih dramskih umetnikov. Foto:
Med drugim je Vasja Predan skupaj z Dušanom Moravcem izdal pregled stotih slovenskih dramskih umetnikov. Foto:
Zoran Janković
Župan Ljubljane Zoran Janković je o nagrajencih odločil na predlog šestčlanske komisije. Foto: MMC RTV SLO

Nagrado za življenjsko delo prejme teatrolog, kritik, književnik in urednik Vasja Predan. Priznanje, ki sovpada z letom, ko Predan praznuje 80-letnico, nagrajenec prejme za izjemen opus kritiških analiz ter pronicljivih, pisateljsko vživetih interpretacij slovenske književnosti in gledališča. Nagrajen je tudi za dolgoletno ustvarjanje visokega javnega intelektualnega dialoga znotraj slovenske in svetovne umetnosti ter kulture v vlogi urednika Naših razgledov.

Trije nagrajenci za ustvarjanje preteklih dveh let
Za ustvarjanje v preteklih dveh letih je nagrajen glasbenik, skladatelj, saksofonist, pianist in aranžer Milko Lazar, ki z inovativnimi stvaritvami, vrhunsko izvirno ter poustvarjalno glasbo plemeniti slovenski kulturni prostor. Z gostovanji zunaj naših meja predstavlja ambasadorja sodobne slovenske glasbene kulture, piše v obrazložitvi nagrade.

Poleg njega enakovredno nagrado prejmeta tudi pisatelj Slavko Pregl in dramatik ter režiser Matjaž Zupančič. Zadnji je tudi romanopisec in profesor na AGRFT-ju; nagrajen pa je njegov bogat dramski in režijski opus, v katerem kot ključna osebnost slovenskega gledališča in najpogosteje uprizarjan slovenski dramatik v Evropi zajema iz širokega referenčnega prostora slovenske in svetovne dramske književnosti, ob čemer mojstrsko obvladuje dramski dialog.

Pisatelj, založnik, urednik in javni delavec v kulturi Slavko Pregl pa nagrado prejme za nepogrešljivo nagovarjanje mladih v literarnih delih, ki s humorjem in duhovitim metajezikom ulice prepričljivo izrisujejo socialne in psihološke svetove odraščanja ter poučno odslikavajo podobo sodobnega slovenskega socialnega in vzgojnega okolja.

Med žiranti tudi Janković
O nagrajencih je odločali ljubljanski župan Zoran Janković na podlagi odločitve komisije v sestavi umetnikov in humanistov: Matjaž Kmecl, Meta Hočevar, Aldo Kumar, Ranko Novak, Vojko Vidmar in Metod Pevec. Že 45. Župančičeve nagrade so podelili v Mestnem muzeju Ljubljana.