Pri projektu sodelujočih mestnih občin je šest: Maribor, Slovenj Gradec, Velenje, Ptuj, Novo mesto in Murska Sobota. Na srečanju nista bila navzoča župana Novega mesta in Murske Sobote. Foto: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije
Pri projektu sodelujočih mestnih občin je šest: Maribor, Slovenj Gradec, Velenje, Ptuj, Novo mesto in Murska Sobota. Na srečanju nista bila navzoča župana Novega mesta in Murske Sobote. Foto: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije
Borut Pahor bi za EPK 2012 rad dal več, če bi država imela. Foto: EPA

ocenili odnos vlade in ministrstva za kulturo do projekta EPK.
Pričakujejo, da jih bo v kratkem sprejel predsednik vlade Borut Pahor in da bo vlada vložila predlog zakona o financiranju projektov za EPK. Župan Maribora Franc Kangler je presenečen nad odnosom vlade in ministrice za kulturo Majde Širca ne le do Maribora, ampak, kot je dejal, do polovice "kulturne Slovenije". "To je ignoriranje vzhodne kohezijske regije znotraj kulturnega resorja." Dodal je še, da na sprejem pri premierju čakajo že štiri mesece.

Bodo sredstva zagotovljena ali ne?
Na sprejemu pri premierju bi - glede na želje županov - govorili predvsem o tem, na kakšen način naj vlada sama vloži zakon, s katerim bi opredelili financiranje investicijskih načrtov v okviru EPK-ja. "Občine smo samo podizvajalec tega projekta, nosilec projekta pa je Vlada Republike Slovenije," je poudaril ptujski župan Štefan Čelan in dodal, da je vlada prijavila projekt EPK, ne občine. Po njegovih besedah bo morala vlada Evropski komisija poročati, kaj je naredila s prijavo na javni razpis, ki ga je oddala.

V okviru investicijskega dela projekta so občine prijavile za slabih sto milijonov evrov investicij, od tega pa naj bi dobro polovico zagotovila država, je povedal Čelan. Vendar pa občine ne vedo, ali bodo sredstva zagotovljena in v kakšni višini, zato za ta investicijski del pričakujejo pripravo posebnega zakona. "Če do konca meseca maja od vlade in ministrstva za kulturo ne dobimo jasnih stališč, kaj bodo naredili s tem projektom, bomo vlado obvestili, da pod takimi pogoji enostavno nismo več sposobni sodelovati kot partner v tem projektu," je poudaril Čelan.

Končani razpisi
Glede programov pa je velenjski župan Srečko Meh dejal, da imajo občine programe pripravljene, vendar morajo vedeti, v kolikšni meri jih bo država sofinancirala. Ministrstvo za kulturo je za programe projekta zagotovilo 10,7 milijona evrov v treh letih, še enkrat toliko denarja pa je ministrstvo obljubljalo prek javnih razpisov ministrstva, je povedal v. d. generalnega direktorja javnega zavoda Vladimir Rukavina. Štiriletni razpisi so zdaj končani, občine pa po besedah Rukavine ugotavljajo, da sodelovanje pri projektu EPK ni predstavljajo prednosti pri kandidiranju za sredstva. Natančne številke še zbirajo.