O, Rene! Kdo bi si mislil, da je brkati gostilničar v srednjih letih lahko fatalni moški? No, je pa le Francoz ... Foto:
O, Rene! Kdo bi si mislil, da je brkati gostilničar v srednjih letih lahko fatalni moški? No, je pa le Francoz ... Foto:
'Allo 'Allo
Rene ni očaral le svojih natakaric Yvette in Marie, nad njim je navdušen tudi nemški poročnik Gruber, stereotipizirana 'poosebitev homoseksualca'.
'Allo 'Allo
Iz serije je leta 1986 nastala tudi uspešna odrska predstava, v kateri je nastopala večina zasedbe iz serije. Leta 2007 so posneli posebno epizodo 'Allo 'Allo, v kateri je nastopilo več članov izvirne zasedbe s Kayem na čelu.
'Allo 'Allo
Štiri različne jezike, ki naj bi jih govorile osebe v seriji (francoski, nemški, italijanski in angleški), so ustvarjalci prikazali s teatraličnimi in popačenimi naglasi.
Črni gad
Absolutno fantastično

Humoristična nanizanka 'Allo 'Allo, britanski hudomušen pogled na dogajanje v Franciji pod nacistično okupacijo, bodo prvič predvajali tudi na nemški televiziji. Televizijska hiša ProSiebenSat1 je odkupila vseh osem sezon te priljubljene in že kar legendarne BBC-jeve komične serije, ki so jo snemali med letoma 1982 in 1992.

"Težava" je le v tem, da bodo Nemci nanizanko, ki je zabavna predvsem ali celo najbolj zaradi pretiranih značilnih naglasov likov, sinhronizirali v nemščino. Bo mogoče komičnost ohraniti tudi v nemški različici?

Vse se začne s sliko prsate Madonne ...
Naj vam osvežimo spomin: v vseh 85 epizodah nanizanke se ustvarjalci (pod scenarij sta se podpisala David Croft in Jeremy Lloyd) norčujejo iz gestapa, francoskega odpora in tudi sami iz sebe - Britancev. Osrednji zaplet serije povzroči izmuzljiva umetniška slika The Fallen Madonna With The Big Boobies (Padla Madonna z velikimi joški), ki si jo Nemci (celo Hitler!) na vsak način želijo najti. "Umetnina" je skrita v kavarni Francoza Reneja Artoisa, a stvar ni tako preprosta - slika kmalu konča med klobasami, Reneja pa pod pretvezo ubijejo, zato se mora pretvarjati, da je pravzaprav njegov brat ...

Ko vojna postane farsa
Osrednji lik v nanizanki je torej francoski kavarnar (in velik ženskar, ki se ne more upreti svojim natakaricam, čeprav je poročen z dramatično Edith - igrala jo je Carmen Silvera, ki je umrla leta 2002) Rene, ki ga je mojstrsko upodobil Gorden Kaye.

Zgodba serije je preprosta in zabavna, nanjo pa so nanizani klasični elementi farse, fizične komedije in vizualne potegavščine, pretirani naglasi, velika količina seksualnih namigovanj in izraba kulturnih klišejev, ki spominjajo na "montyphytonovski" humor. Vsaka epizoda je nadaljevanje prejšnje, zato je pri mnogih potrebno "predznanje", da bi lahko v celoti razumeli zaplet. A brez skrbi, na začetku vsake epizode Rene gledalcem obnovi, kaj se je zgodilo doslej, vedno začne z besedami: "Kot se spomnite ..." 'Allo 'Allo naj bi sicer nastal kot parodija na dramsko vojno serijo Skrivna vojska, saj so zaplet in liki zelo podobni.

Nepozabne so tudi krilatice, značilne za vsakega od (sicer zelo enodimenzionalnih in stereotipiziranih) likov, kot je na primer Renejeva: "Ti baba neumna!" (žena Edith pa ga vedno sprašuje, "zakaj objema tisto dekle" - natakarico Yvette, ki obožuje Reneja in vedno vzklika: "Oooooooooo, Rene!"), "pozorno poslušajte, to bom povedala samo enkrat" zapeljive borke v odporu Michelle in britanski agent, ki je s svojo slabo francoščino zbrane vedno namesto pozdravil, "podavil".

Britanci in njihov sloviti smisel za (črni) humor
Ob tej priložnosti se (spet) poraja vprašanje, odkod Britancem njihov značilni smisel za humor? Poleg 'Allo 'Alloja je z Otoka , "tovarne najboljšega humorja", prišlo še na desetine nepozabnih humorističnih serij (da Montyja Phytona niti ne omenjamo!), na primer Črni gad, BBC-jeva nanizanka, ki je s svojim trpkim, ciničnim, sarkastičnim in predvsem odličnim humorjem osvajala gledalce po vsem svetu, pa Zvonili ste, milord, Samo bedaki in konji (skupaj s Fino gospo Del Boy in Rodney skrbita za popestritev nedeljskih popoldnevov na TV Slovenija) in Absolutno fantastično, ki že desetletja dokazujejo, da je britanski humor neprekosljiv, še posebej njihov zaščitni znak: črni humor.

Kako, za vraga, ravno Britanci, ki po predsodkih sodeč, veljajo za dolgočasne in apatične ljudi, ustvarjajo tako smešne komedije? Znanstveniki po poročanju Jutarnjega lista trdijo, da imajo Britanci dober smisel za humor v genih. Znani so po tem, da se tudi sami največ smejijo črnemu humorju, in kadar se želijo od srca nasmejati, povedo kakšno žalitev ali šalo na račun nečesa popolnoma neprimernega, na primer vojne. Pa smo spet pri 'Allo 'Alloju.

Britanska obsedenost s sarkazmom je že leta predmet razprava v drugih narodih. Dr. Rod Martin, vodja prej omenjene skupine znanstvenikov, trdi, da različni narodi na različne načine doživljajo humor, Britanci pa imajo visoko stopnjo tolerance do različnih vrst humorja, zato je zanje sprejemljiv tudi takšen, ki je v nekaterih državah velja za agresivno sarkastičnega.

Nemci navdušeni ali užaljeni?
Predstavniki BBC-ja so potrdili, kar smo že prej sumili: da 'Allo 'Alloja "doslej v Nemčiji niso predvajali zaradi tematike". Vodja tamkajšnjega oddelka za nemško govoreča območja Isabelle Helle pa pravi, da je 'Allo 'Allo je ena najuspešnejših BBC-jevih komedij, kar so jih kdaj posneli (obožujejo jo v več kot 50 državah) nad odločitvijo ProSiebenSat1 je navdušena.

Na desni si oglejte nekaj najboljših trenutkov iz prve sezone 'Allo 'Alloja.
Sicer gospoda Flicka, vojakinje Helge in gospoda Von Smallhausena (najverjetneje) niso navdahnile resnične osebe, a vseeno: kako bodo Nemci - kar 26 let so se izogibali predvajanju 'Allo Alloja (menda naj bi se bali predvsem reakcije starejših gledalcev) - prenesli šale na svoj račun v seriji, ki nemške vojake prikazuje kot nerodne bedake? Na ProSiebenSat1 iskreno upajo, da gledalci ne bodo užaljeni, ampak navdušeni.

Alenka Klun