V islam spreobrnjenega Američana je razjarila upodobitev v medveda preoblečenega preroka Mohameda, ki jo je dojel kot skrajno žaljivo. Foto: MMCwww.southparkstudios.com RTV SLO
V islam spreobrnjenega Američana je razjarila upodobitev v medveda preoblečenega preroka Mohameda, ki jo je dojel kot skrajno žaljivo. Foto: MMCwww.southparkstudios.com RTV SLO
Matt Stone Trey Parker
Glavna ustvarjalca serije South Park, Matta Stona in Treya Parkerja, so islamski ekstremisti večkrat opozarjali, da za upodobitev njihovega preroka lahko pričakujeta nasilno maščevanje. Foto: Reuters
South Park
Prvič so ustvarjalci South Parka preroka Mohameda upodobili med drugimi verskimi voditelji leta 2001 v epizodi Super Best Friends. Foto: www.southparkstudios.com

Državni tožilci so povedali, da je v islamsko vero spreobrnjenega Američana razjarila upodobitev preroka Mohameda, ki jo je dojel kot skrajno žaljivo. Chesser je po poročanju BBC-ja dvakrat poskušal odpotovati v Somalijo, da bi se pridružil organizaciji Al Šabab, ki jo je ameriška vlada označila za teroristično.

Tudi na Facebooku ni varno
Ameriško ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da je aprila Chesser islamske militariste pozival k napadu na ustvarjalce priljubljene humoristične risane serije South Park, ker so Mohameda prikazali v medvedji preobleki. Na svoji spletni strani je bralce pozival, "naj jih obiščejo". Chesser je priznal grožnje, napeljevanje na nasilne zločine in podporo teroristične organizacije, povezane z Al Kaido.

Tožilci so dodali, da je obtoženec Chesser iz zvezne države Virginije na militaristični islamski spletni strani objavil osebne podatke ljudi, ki so se na spletnem družabnem omrežju Facebook pridružili skupini z imenom Dan, ko vsi rišemo Mohameda.

"Zachary Chesser je resno ogrozil življenja nedolžnih ljudi, ki bodo zaradi tega še dolga leta ostali ogroženi. Njegovo napeljevanje ekstremistov k ubijanju ameriških državljanov je povzročilo, da se ljudje po vsej državi bojijo povedati svoje mnenje, tudi če gre zgolj za šaljivost. Zaradi tega jih lahko označijo za sovražnike, ki si zaslužijo smrt," je v sporočilu za javnost sporočil ameriški tožilec Neil MacBride. Chesser bo za svoje kršitve zakonov dobil do 30 let zapora.

Vedno na meji svobode govora in dobrega okusa
Grožnje ustvarjalcem South Parka zaradi žalitev verskih (in drugih) čustev so stalnica že od samega začetka predvajanja te kritične in sarkastične animirane serije, ki se vedno sprehaja po meji svobode govora in dobrega okusa. Prvič so Mohameda prikazali leta 2001 v epizodi Super Best Friends. Islamisti že od takrat opozarjajo glavna ustvarjalca serije Matta Stona in Treya Parkerja, da za upodobitev njihovega preroka lahko pričakujeta nasilno maščevanje.

Na spletni strani ameriške skupine Revolution Muslim so jima celo grozili, da bosta "verjetno končala kot Theo Van Gogh". Omenjenega nizozemskega filmarja je leta 2004 do smrti zabodel in ustrelil islamski skrajnež, ki ga je razjezil Van Goghov film o muslimanskih ženskah.