Vloga narcisoidnega, sociopatskega japija, za katero si je Bale nagrmadil goro mišic, je igralca izstrelila med zvezde. Foto:
Vloga narcisoidnega, sociopatskega japija, za katero si je Bale nagrmadil goro mišic, je igralca izstrelila med zvezde. Foto:
Scott Disick
Na prvi pogled je jasno, zakaj so ljudje prišli na idejo o Disicku kot potencialnem nadomestku za Bala. Sicer pa tudi v resničnostnem šovu Keeping Up With the Kardashians "igra" negativca ... Foto: EPA
Brett Easton Ellis je eden od tistih pisateljev, ki so možnosti razglašanja svojega mnenja, ki jih ponuja Twitter, sprejeli z odprtimi rokami. Foto: EPA

Studio Lionsgate je nalogo – na novo napisati scenarij in nato režirati adaptacijo slovitega romana Breta Eastona Ellisa – naložila Noblu Jonesu, poroča časopis Variety.
Nizkoproračunski projekt, ki še ni dobil uradne zelene luči, je menda še v povojih – kar pa ne pomeni, da se blogerji še niso začeli (v šali?) spraševati, ali bo naslovno vlogo nemara prevzel Scott Disick, eden od "junakov" resničnostnega šova o Kardashianovih; o njegovi fizični podobnosti z Batemanom, kot ga je v prvi filmski adaptaciji upodobil Christian Bale, namreč ni dvoma.

Šala ali ...?
Scott se je tovrstnim špekulacijam že pridružil. "Ravnokar slišal, da bodo posneli novo različico Ameriškega psiha! Upam, da me bodo poklicali!" je napisal na Twitter. Že čez nekaj ur se je prek istega družabnega omrežja oglasil celo sam avtor kultnega romana: "Posvaril sem Lionsgate, da ne bom privolil v novo verzijo Ameriškega psiha, če ne bo v glavni vlogi Scotta Disicka ali Milesa Fisherja." In nato rahlo zlobno dodal še: "Zdaj seveda čakam, da Scott Disick vpraša, kdo hudiča je Brett Easton Ellis." Disick tovrstnih pričakovanj ni upravičil, saj je nazaj odpisal: "Ne bo se zgodilo! Dobro vem, kdo si!"

Glas o romanu Ameriški psiho, ki pripoveduje o materialističnem japiju z Wall Streeta, Patricku Batemanu, ki ponoči muči in ubija ljudi ter se predaja mamilom in prostituciji, se je leti 1991 zaradi nazorno opisanega nasilja hitro razširil med bralci. Leta 2000 je režiserka Mary Harron po zgodbi posnela film, glavno vlogo pa je pogumno sprejel takrat še bolj ali manj neznani Christian Bale.

Založniki so se knjige sprva otepali in tako si je prvi založnik Simon & Schuster marca leta 1991 zaradi vsebine premislil. Pravice za knjigo so nato kupili pri Vintage Books, kjer so objavili nekoliko okrnjen izvirno Ellisovo besedilo. Poglavja, v katerih glavni lik knjige Bateman brutalno muči, umori in se nato izživlja nad trupli svojih žrtev, so naslovljena le z besedami 'dekle' ali 'dekleta', s čimer avtor knjige še dodatno poudarja brutalno in hladnokrvno naravo Batemanovih umorov.

Po objavi knjige je bil pisatelj deležen številnih sovražnih sporočil in smrtnih groženj. Knjigi je zaradi opisa nasilja nad ženskami močno nasprotovala tudi feministična aktivistka Gloria Steinem, ki je, mimogrede, mačeha Christiana Bala.

Filmska različica do gledalca prijaznejša
Filmska različica zgodbe je bila v primerjavi s knjigo precej omiljena, saj se je režiserka izognila tako 'dobesedno' podanim nasilnim prizorom. Tako kot knjiga je bil tudi film še pred začetkom snemanja deležen precej pozornosti medijev, čeprav so ga po sami premieri v ZDA in Kanadi predvajali po manjših kinodvoranah in je zaslužil le 15 milijonov dolarjev.