Glavna junakinja filma Romance je narisana po Slovenki. Avtor filma Georges Schwizgebel je bi gost in rezidenčni umetnik Animateke 2008. Ena izmed obiskovalk festivala je pritegnila njegovo pozornost, napravil je nekaj skic, njena narisana podoba pa je nato postala lik v filmu. Foto: Animateka
Glavna junakinja filma Romance je narisana po Slovenki. Avtor filma Georges Schwizgebel je bi gost in rezidenčni umetnik Animateke 2008. Ena izmed obiskovalk festivala je pritegnila njegovo pozornost, napravil je nekaj skic, njena narisana podoba pa je nato postala lik v filmu. Foto: Animateka
Film Kiyamet ima tudi kaskaderja. Avtor filma Ivan Ramadan je povedal, da pri snemanju prizorov pred katedralo ni mogel biti hkrati režiser in glavni igralec, zato je najprej naredil nekaj testnih posnetkov, v katerih ga je pred kamero zamenjal prijatelj. "Ker pa so bile kamnite stopnice mrzle in sedenje na njih neprijetno, je prijatelj zahteval, da ga navedem kot mojega dvojnika kaskaderja - in sem ga. Podvig je bil res kaskaderski!” je povedal Ramadan. Foto: Animateka
Koyaa - Lajf je čist odbit je prejel nagrado občinstva na Animateki 2011. Avtor Kolja Saksida se veseli, da bodo Koyoo spoznali tudi otroci in drugo občinstvo zunaj ljubljanske kotline. "Animirani film v vsako slovensko vas!" Foto: Animateka

Že peto leto se namreč Animateka odpravlja na potovanje po Sloveniji. V Društvu za oživljanje zgodbe 2 koluta, ki je producent Animateke, so prepričani, da je "animirani film s svojo izjemno razsežnostjo nadvse pomemben izrazni medij, zato se ga trudimo popularizirati v vsem svojem umetniškem in ustvarjalnem obsegu". Animateka po Animateki je februarja že obiskala Velenje, marca odhaja v Celje, Litijo, Koper in Sežano, aprila na Ptuj, v Celje, Maribor in Kranj, maja pa v Novo Gorico.
Filmski program Animateke po Animateki 2011 bo predstavil dvanajst nagrajenih in izbranih kratkih animiranih filmov z zadnje edicije festivala Animateka. Kot pravijo organizatorji, program predstavlja avtorsko sodobno kratko animacijo različnih tehnik in sporočilnih vrednosti iz Srednje in Vzhodne Evrope.
Nagrajenci in drugi izbrani filmi
Med izbranimi kratkimi animiranimi filmi bomo tako videli Poslednji avtobus o gozdnih živalih, ki se vkrcajo na mali avtobus in pobegnejo na varno, a avtobus sredi noči ustavijo lovci. Film, ki je prejel glavno nagrado na Animateki 2011, sta ustvarila Martin Snopek in Ivana Laučíková.
V karavani potujočih animiranih filmov bo tudi poljski film Pats of Hate Damiana Nenowa, ki je bil nominiran tudi za najboljši evropski animirani film Cartoon d'or 2011. Film, ki v tematiki boja izpostavlja predvsem posledice - krvave sledi in poti sovraštva - je bil izjemno kompleksen za realizacijo. Da bi avtor filma Damian Nenow dosegel želeni realizem, je moral najprej izdelati nov računalniški program, s katerim jih je bilo mogoče oblikovati točno takšne, kot si jih je zamislil, kar mu je vzelo dobro leto.
Videti bo mogoče tudi zgodbo Kolje Saksida o fantiču, ki živi na zakotni gorski polici. Glavni zaplet v triminutnem filmu mu povzročajo vezalke, ki imajo, kot kaže, svoje lastno življenje. Slovenskemu filmu Koyaa - Lajf je čist odbit je občinstvo na Animateki 2011 podelilo najvišjo oceno.
"Animirani film v vsako slovensko vas"
"Predvajati kvaliteten filmski program po Sloveniji pomeni pomembno ozaveščanje in kulturno vzgojo otrok ter odraslih na tej strani Alp, kjer imamo animirani film za zdaj še vedno slabše razvit, kot ga imajo kolegi na drugi strani gora. Všeč mi je, da bodo moj film in s tem nenavadnega junaka Koyoo spoznali otroci in ostalo občinstvo tudi izven kotline. Upam, da se bodo ob ogledu nasmejali tako kot ljubljanski otroci. Animirani film v vsako slovensko vas!"
pravi Saksida o letošnji Animateki po Animateki.


V nekaterih krajih pripravljajo tudi program za otroke Slon po Animateki, v okviru katerega bodo pripravili projekcije celovečernega risanega filma Skrivnost iz Kellsa, obetajo pa se tudi ponovitve avdiovizualnega koncerta Animirane ŠKM bande. Projekcije filmov bodo v nekaterih krajih dopolnili z multimedijskim predavanjem o animiranem filmu, v katerem bo Rok Govednik predstavil zgodovino in tehnike ustvarjanja animiranega filma.
Med izbranimi filmi je tudi poetični animirani film On The Water, ki metaforo življenju postavlja s potovanjem v čolnu, na Animateki pa je postal najboljši evropski študentski film. Žirija Animateke je izpostavila še estonski film Spomin telesa in madžarsko-romunski film http://communism2010.ro o vplivu političnega preobrata na osebno življenje.
Ogled filmskega programa Animateke po Animateki in Slona po Animateki bo povsod brezplačen.