Lutke stoletnice Mare Kralj so z nami že desetletja. Foto: Slovenska kinoteka
Lutke stoletnice Mare Kralj so z nami že desetletja. Foto: Slovenska kinoteka
Lutke Mare Kralj oživele v Kinoteki

V kinoteki so najprej prikazali kratki film Kitarist Dušana Hrovatina, sledila pa bo animirana klasika Zvezdica Zaspanka v režiji Jožeta Pengova. Mara Kralj je za oba filma oblikovala lutke.

Po projekciji so v Slovenski kinoteki oživili spomin na njene lutke ter se hkrati spomnili prve generacije slovenskih filmskih lutkarjev, "ki so bili nepopustljivi, iznajdljivi in srčni profesionalci", je pisalo na vabilu. Program filmskega popoldneva v družbi slovenskih animiranih filmov je pripravil Slovenski filmski arhiv, ki deluje pod okriljem Arhiva RS.

Hči pesnice in violinista se je poročila s slikarjem
Kraljeva se je rodila 9. septembra 1909 na Dunaju. Je hči pesnice slovenske moderne Vide Jerajeve (z dekliškim imenom Franja Vovk) in violinista Karla Jeraja. Leta 1928 je končala tehnično srednjo šolo v Ljubljani na oddelku za keramiko in se poročila s slikarjem, kiparjem in ilustratorjem Tonetom Kraljem.

Kraljeva se je v slikanju izpopolnjevala v Parizu in Italiji, v oblikovanju filmskih mask in lutk pa v Pragi. Od leta 1947 je delala kot maskerka pri Triglav filmu. Med drugim je sodelovala pri prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji. Dolga leta je oblikovala lutke in maske v Lutkovnem gledališču Ljubljana, slikala pa je tudi na svilo, ilustrirala številne mladinske knjige in izdelovala male plastike. Od leta 1991 je vodila slikarsko skupino Klub Arti na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Za dolgoletno profesionalno delo na likovnem področju, zlasti na področju ilustracij mladinskih knjig in oblikovanje lutk, je leta 2001 prejela Župančičevo nagrado za življenjsko delo, za oblikovanje lutk pa so jo počastili tudi z najvišjo stanovsko Klemenčičevo nagrado.

Lutke Mare Kralj oživele v Kinoteki