Martin Turk (1978) je leta 2004 diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanskem AGRFT-ju. Že med študijem je dobil univerzitetno Prešernovo nagrado za svoj kratki film Izlet.

Kmalu za tem, leta 2006, je njegov kratkometražec Rezina življenja prejel vesno za najboljši kratki film na festivalu slovenskega filma v Portorožu. Dve leti pozneje so njegov kratkometražec Vsakdan ni vsak dan premierno prikazali na canskem festivalu v sekciji Quinzainnes des realisateurs.

Leta 2012 je bil v kinematografih njegov celovečerni prvenec, Nahrani me z besedami, ki sta mu sledila igrano-dokumentarni film Doberdob - Roman upornika o Prežihu Vorancu in pa Dober dan za delo, ki ga je posnel v Sarajevu in z bosanskimi igralci.

Ne pozabi dihati: intimna drama o odraščanju
Trenutno je na rednem sporedu slovenskih kinematografov njegov tretji igrani celovečerec, Ne pozabi dihati, intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in drugih močnih čustvih tega obdobja. Najstniške like igrajo Matija Valant, Tine Ugrin in Klara Kuk, starše fantovskih protagonistov pa upodabljata Iva Krajnc Bagola in Nikola Đuričko.

Svetovna premiera filma, ki je nastal v produkciji Bela filma, je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta.

Današnji avtoportretiranec je v svoj zadnji film vpel nekaj bistvenega iz lastnega najstništva, in sicer spoznavanje z glasbo, ki je zanj, kot pravi, pomenila odpiranje novega sveta. Več v Avtoportretu.