Navdih za film Babičino seksualno življenje je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Foto: SFC
Navdih za film Babičino seksualno življenje je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Foto: SFC

Žirija je v obrazložitvi zapisala: "Babičino seksualno življenje je neverjetno močan film, ki spodbuja gledalca k razmišljanju. Popolna kombinacija zahtevne teme je predstavljena v igrivem slogu. To bo eden tistih filmov, ki si jih bomo zapomnili za zmeraj."

Sorodna novica Babičino seksualno življenje s svetovno premiero v Ottawi

Film pripoveduje o izletu v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič. Skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Sorodna novica Film Urške Djukić o najstnicah s katoliške gimnazije sprejet na torinsko delavnico

Film je slovensko-francoska koprodukcija. Slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE s partnerji CNC in Ciclic Animation Residency. Prejel je sredstva Creative Europe MEDIA, film je nastal tudi v sodelovanju s filmskim studiem Viba film, sofinanciral ga je SFC.

Festival Encounters 2021 je potekal od 1. do 30. septembra na spletu, film pa je imel britansko premiero hkrati s svetovno premiero na festivalu v kanadski prestolnici Ottawi, ki velja za enega najpomembnejših festivalov animacije in najstarejši festival animiranega filma v Severni Ameriki.

Babičino seksualno življenje nadaljuje pestro festivalsko pot, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v Vancouvru, na Animi v Cordobi, na 40. festivalu kratkih filmov v Uppsali na Švedskem in na AFFI festivalu v Los Angelesu. Slovensko občinstvo si ga bo lahko kmalu ogledalo na 24. Festivalu slovenskega filma, še pišejo na SFC-ju.