Urška Djukić med razglasitvijo nagrajencev v Berlinu. Foto: Arhiv SFC
Urška Djukić med razglasitvijo nagrajencev v Berlinu. Foto: Arhiv SFC

Festival se je v nemški prestolnici odvil med 30. septembrom in 2. oktobrom. Film Urške Djukić je bil uvrščen v tekmovalno kategorijo mednarodni animirani film, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), ki je sofinancer tega zmagovalnega filma.

Urška Djukić je vrsti mednarodnih nagrad za svoj kratki animirano-dokumentarni film v nedeljo dodala še eno. Foto: Arhiv SFC
Urška Djukić je vrsti mednarodnih nagrad za svoj kratki animirano-dokumentarni film v nedeljo dodala še eno. Foto: Arhiv SFC

Intimnost nekdanjih podeželskih žena
17-minutni film popelje gledalca na kratek izlet po zgodovini intimnosti podeželske babice, pri čemer povzema odnose, v katerih so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod vplivom strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih soprogov. Film je navdihnjen s pričevanji žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače, ki je izšla leta 2014.

Urška Djukić, ki je film tudi zmontirala, je scenarij zanj napisala v sodelovanju z Mario Bohr. Sorežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič. Avtor glasbe je Tomaž Grom, oblikovalec zvoka pa Julij Zornik. To je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji so produkcijska hiša Ikki films in televizija Arte, s partnerji CNC in Ciclic Animation Residency.

Sorodna novica Babičino seksualno življenje s svetovno premiero v Ottawi

Film Babičino seksualno življenje se je uvrstil tudi v ožji izbor 12 kandidatov animiranih filmov za nominacijo francoskih nacionalnih nagrad cesar in je tudi kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado (EFA), ki velja nekako za evropskega oskarja.

Tudi Steakhouse Špele Čadež je odpotoval v Berlin
Na FAB-u je z mojstrskim tečajem in prav tako večkrat nagrajenim animiranim filmom Steakhouse sodelovala tudi režiserka Špela Čadež in tudi ta film, ki ga je prav tako sofinanciral SFC, je kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado.

Participacijo Urške Djukić in Špele Čadež na 6. festivalu animiranega filma v nemški prestolnici je podprl Slovenski kulturni center – Skica Berlin, so še sporočili s SFC-ja.