Film 9:06, v katerem nastopa vedno odlični Igor Samobor, so vključili tako v program puljskega kot motovunskega festivala. Foto: Spletna stran filma
Film 9:06, v katerem nastopa vedno odlični Igor Samobor, so vključili tako v program puljskega kot motovunskega festivala. Foto: Spletna stran filma
Nina Ivanišin
zgodbo o dveh bratih iz Zagreba, njunih ženah, ljubimkah in otrocih, ki ne poznajo svojih bioloških očetov. Dvojna življenja in večplastna razmerja spletejo grenko-sladko zgodbo o srditem iskanju ljubezni in sreče ter o neusahljivi strasti. Razkrije tudi naključne, a vendar usodne posledice, do katerih pride, ko se nekdo znajde v tuji postelji. Foto: Spletna stran filma/Nikola Predović
Filmski festival Sarajevo
Mednarodni filmski festival v Sarajevu bo na ogled ponudil več kot 200 filmov. V tekmovalnem programu celovečercev bo predstavljenih 9 filmov iz Avstrije, BiH, Srbije, Madžarske, Romunije in Turčije. Foto: www.sff.ba
Motovun, filmski festival
Filmoljubcem, ki se bodo to poletje zadrževali v hrvaški Istri, se splača ustaviti v Motovunu, kjer bo med 27. in 30. julijem potekal 12. filmski festival. Foto: Motovun Film Festival
Šentilj - Spielfeld režiserja Matjaža Ivanišina
28. julija bo v Motovunu na ogled slovenski dokumentarni film Šentilj - Spielfeld, mejni prehod, ki ga ni več režiserja Matjaža Ivanišina. Foto: MMC RTV SLO

Najstarejši filmski festival na Hrvaškem, v Pulju, ki je letos vstopil v 57. leto, se je pričel pred slabim tednom dni, mednarodni program pa poteka tam že od 10 julija. Na tem se predstavljata dva slovenska filma - kratki film Lovec oblakov režiserja Miha Knifica in 9:06, film Igorja Šterka, ki je bil letos tudi del programa v Karlovih Varih.
Slovensko prisotnost zasledimo tudi v nacionalnem programu festivala, ki se predvaja v puljski Areni. Slovenski filmski ustvarjalci, med drugim igralka Nina Ivanišin, so del koprodukcijske zgodbe filma Naj ostane med nami režiserja Rajka Grlića, ki se je iz Karlovih Varov vrnil z nagrado za najboljšo režijo. Režiserka Hanna Slak je prispevala eno do zgodb, ki sestavljajo omibus Neke druge zgodbe, v katerih spoznamo še tiste s hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, ter Makedonije.
Zgodba Hanne Slak je pritegnila pozornost že po premier v sicilijanskem kraju Taormina, po kateri je Hollywood Reporter zapisal, da je njena zgodba "najbolj umetniško dovršena postavitev", recenzentka pa je pohvalila tudi izdelanost scenografije in izvrstno igro. Občinstvo puljskega festivala si bo lahko ogledalo še slovensko koprodukcijo Besa, režiserja Srdjana Karanovića, v kateri nastopata Miki Manojlović in Iva Krajnc.
V Sarajevu letos 'le' koprodukcije
V Sarajevu je že vse pripravljeno, da mesto za teden dni preplavi filmski vrvež. Na festival, na katerem bo bržkone največ pozornosti pritegnil častni gost festivala Morgan Freeman, bo Slovenija zaznamovana že na samem odprtju. Svetovno premiero bo doživela koprodukcija Danisa Tanoviča Circus Columbia, ki je po vzoru Nikogaršnje zemlje zgodbo ponovno snemal tudi v Sloveniji. Odprtje bosta zaznamovali kar dve sočasni projekciji filma znanega bosanskega režiserja. Film Mila išče Sendo, hrvaškega režiserja Roberta Tomića Zubra, koprodukcija Hrvaške, BIh, Srbije in Slovenije, pa bo na ogled v tekmovalnem dokumentarnem programu.
V okviru festivala bo ponovno potekal Talent Campus, katerega partner je spet Filmski sklad RS. Projekt omogoča preko delavnic in predavanj izobraževanje in ustvarjalno rast mladim filmskim ustvarjalcem iz cele regije. Iz Slovenije so bili letos izbrani igralka Maruša Kink, režiserka Rosa Finc Anžlovar, scenaristka Kristina Ravnikar in producent Vlado Bulajić.
Slovenski naslovi v Motovunu
26. julija se bo pričela 12. Izdaja motovunskega filmskega festivala, s katerim Filmski sklad podpisal partnerski sporazum. V okviru glavnega programa bosta na ogled veliki nagrajenec lanskega Festivala slovenskega filma 9:06 Igorja Šterka in Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. Prva bo na vrsti Slovenka, ki bo 27. julija odprla slovenski program. Uvedla ga bo ministrica za kulturo Majda Širca, ki bo po projekciji gostiteljica manjšega sprejema v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu.
Pet slovenskih filmov zadnjih let
Poleg potujočih koprodukcij Neke druge zgodbe in Besa bo na ogled še pet slovenskih filmov že starejšega datuma. Selektorji so namreč izbrali peterico, ki je pomembno zaznamovala našo kinematografijo v zadnjih letih: V leru (1999) Janeza Burgerja, Kruh in mleko (2001) Jana Cvitkoviča, Rezervni deli (2003) Damjana Kozoleta, Zvenenje v glavi (2002) Andreja Košaka in Kratki stiki (2006) Janeza Lapajneta.
V programu Novo iz Slovenije bodo med 27. in 30. julijem predvajali tudi slovenske kratke in dokumentarne filme zadnjih dveh let. V okviru progama O ljudeh bodo predvajali dokumentarni filmi Zadeta od lajfa Maje Senekovič, Nočni pogovori z Mojco Vlada Škafarja in Vlada Rudija Urana. Sledil bo program Posebni pogled s projekcijama kratkih filmov Kralja Matjaž Milana Urbajsa in Dotik Blaža Završnika (oba študenta AGRFT), ter dokumentarni film Šentilj-Spielfeld, mejni prehod, ki ga ni več scenaristov Primoža Ledineka in Matjaža Ivanišina, ki je film tudi režiral.
Pod naslovom Neverjetne zgodbe pa si bo mogoče ogledati kratke filme Čikorija 'en kafe Dušana Kastelica, Lovec oblakov Miha Knifica , E-Pigs Petra Pašića in Vsakdan ni vsak dan Martina Turka, produkcijo AGRFT pa bosta predstavila Trst je naš Žiga Virca in Sestrična Kaje Tokuhisa. Sekcija Stari in mladi bo ponudila Dan v Benetkah Roka Bička in dokumentarni film Otroci Vlada Škafarja.