V središču zgodbe je Oton, okoli katerega se vrtijo življenja drugih Ljubljančanov. Foto: Liffe
V središču zgodbe je Oton, okoli katerega se vrtijo življenja drugih Ljubljančanov. Foto: Liffe
Ljubljana je ljubljena
Nataša Barbara Gračner je na FSF-ju prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Foto: Liffe

Film je projekt Matjaža Klopčiča, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij, v njem pa ima glavno vlogo Kristijan Guček. Vživeti se je moral v Otona, čigar življenje in ljubezen zmoti 2. svetovna vojna. Ljubljana pod italijansko okupacijo je drugačna, nič se ne spremeni le v baru Vice, kamor zahajajo Italijani in Slovenci. Pri filmu, nagrajenem v Portorožu, sodelujejo producent Franci Zajc, direktor fotografije Tomislav Pinter, pomočnik režiserja Martin Turk in skladatelj Urban Koder.

Priznanji na Festivalu slovenskega filma
Režiserju je uspelo zbrati tudi uveljavljeno igralsko zasedbo, saj pred kamerami stojijo tudi Iva Krajnc, Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Polde Bibič, Ivanka Mežan, Barbka Cerar, Ivo Ban, Dare Valič in drugi. Da je ekipa svoje delo dobro opravila, kažeta nagradi na Festivalu slovenskega filma. Klopčič je z njega odšel s posebno nagrado mednarodne žirije za režijo, Nataša Barbara Gračner pa je za vlogo Anite prejela vesno za najboljšo žensko vlogo, ki si jo je razdelila z Natašo Burger za stvaritev v Uglaševanju.

Delno avtobiografski projekt
Ljubljana je ljubljena je letošnji največji filmski projekt v Sloveniji, režiser pa ga je posvetil 100-letnici slovenskega filma, 60-letnici osvoboditve in pokojnemu prijatelju, pisatelju in dramatiku Rudiju Šeligi. Film je delno avtobiografski, v njem pa spremljamo dogajanje v Ljubljani od leta 1934 do socializma.