"Je terorist, ni terorist, je ...?" smo se spraševali ob seriji Homeland. Če bo Bond, ne bo dvoma o tem, na čigavi strani bo igral - vedno v službi njenega veličanstva. Foto: Reuters
Mehika je studiema MGM in Sony ponudila 20 milijonov dolarjev (v obliki davčnih olajšav in spodbud) v zameno za nekaj minut v novi bondiadi Spectre. Na ta način želijo oblasti popraviti ugled države v svetu, ki je močno okrnjen zaradi mamilarskih kartelov. Foto: YouTube
Akcijski spektakel so pod taktirko Mendesa - podpisal se je že pred prejšnji film iz franšize Skyfall, ki je zaslužil neverjetnih 1,2 milijarde dolarjev - snemali v Londonu, mehiški prestolnici, Rimu, Maroku in na več gorskih prizoriščih v Avstriji. Osrednji lik se bo kot po navadi naokrog prevažal v slogu: v novem aston martinu DB10.

Po poplavi v zadnjem času vloženih stav na rdečelasega igralca so v britanski stavnici William Hill zmanjšali razliko med stavo in dobičkom: z razmerjem 6/4 je Damian Lewis po mnenju ljudi torej najverjetnejša zamenjava za 47-letnega Daniela Craiga, ko se ta dokončno poslovi od vloge tajnega agenta 007. (Sicer še niti ni potrjeno, da bo letošnji Spectre Craigova zadnja bondiada, a se zdi zelo verjetna možnost.) Lewisu kot favoriti sledijo še Idris Elba (5/2), Tom Hardy (4/1), Henry Cavill (5/1) in Michael Fassbender (7/1).

Vedo kaj, česar mi ne?
"To je precedenčen premik in brez kakršnega koli vidnega razloga dobivamo stave v znesku do 200 funtov na to, da bo Damian Lewis imenovan za novega Bonda. Čisto mogoče, da to ima neki pomen,"
je komentiral predstavnik William Hilla.

Lewis sam vsega skupaj še ni komentiral, se je pa že predlani v intervjuju za The Telegraph šalil, da je Bond s svojim razkritjem škotskega rodu "dal krasno iztočnico" za rdečelasega agenta 007.

Pisalo se je sicer, da ima Craig podpisano pogodbo še za eno bondiado po Spectru, obenem pa je zelo verjetno tudi, da se bo od franšize hotel posloviti na vrhuncu (če predvidevamo, da bo druga bondiada Sama Mendesa vsaj približno tako uspešna kot njena predhodnica, Skyfall). Hollywoodski analitiki že zdaj napovedujejo, da bo Spectre ena največjih in najdonosnejših premier leta.

Idris izgubil prednost
Doslej je za favorita v tekmi "Kdo bo novi Bond?" veljal 42-letni Idris Elba, ki pa je očitno tudi sam obupal nad idejo: aprila je na neki prireditvi Britanskega filmskega inštituta pripomnil, da je že nehal čakati na klic produkcijskega podjetja Eon. "Če so bile kakšne možnosti za to, da dobim Bonda, jih ni več," je komentiral.

Če bi Elba postal Bond, bi bil prvi temnopolti igralec v zgodovini v tej vlogi. Še lani je na Twitterju objavil selfie s pripisom: "Kaj ne velja Bond za čednega? Vesel sem, da mislite, da imam možnost!"


Toda nas trenutno seveda še najbolj zanima 24. uradni film ene najslavnejših franšiz na svetu. Spectre v kinematografe prihaja 6. novembra, poleg Craiga pa bomo v njem videli še dvakratnega oskarjevca Christopha Waltza (najverjetneje bo morilski Franz Oberhauser), pa Monico Bellucci, Léo Seydoux in Stephanie Sigman, vračajo pa se tudi Ralph Fiennes (kot novi M), Naomie Harris (Moneypenny) in Ben Whishaw (Q).

Studia Sony in MGM sta na spletu objavila nov filmček iz zakulisja snemanja, ki potrjuje že znane govorice, da se uvodni prizori filma dogajajo med procesijo ob dnevu mrtvih v Mehiki. "Hotel sem gledalce vreči naravnost v zelo specifično, omamno, razkošno dogajanje," pojasni Mendes. "Dan mrtvih je in povsod, kamor se obrneš, vidiš barve, detajle in življenje. Zgradili smo makete in pomične odre, kostumi so neverjetni in obrtniško je fantastično izdelano." Na stotine tematskih kostumov so menda izdelovali pol leta, rezultat pa naj bi bil najbolj spektakularen uvod, kar jih je bilo v kaki bondiadi.