Zasedba, ki je zakrivila Monty Phyton. Foto:
Zasedba, ki je zakrivila Monty Phyton. Foto:
Spamalot je uspešno zaživel na odrskih deskah. Foto: EPA

Britanski program Channel 4 je prav na prvi dan novega leta priredil anketo o najboljši filmski komediji, v kateri je sodelovalo 22.000 ljudi. Izbrali so parodijo na življenje Jezusa Kristusa. Film Brianovo življenje je tako postal najboljša komedija zadnjih 50 let. Z zmago pa se uspehi Monty Pythonovcev ne končajo.



Revolucija s humorjem
Skupina Monty Python je s svojimi neverjetnimi domislicami nastopila konec "revolucionarnih šestedesetih". Ko so se mladi uporniki proti samovoljnemu in slabemu vladanju politične oblasti "borili" z glasbo, negovanjem čim daljših pričesk ter oblačenjem v zvonaste hlače, cvetlične vence in etno oblačila, so se Pythonovci posebnosti britanskega nacionalnega značaja, mitov o britanski zgodovini in drugih zanimivih družbenih zanimivosti lotili s humorjem.

Leta 1969 je na spored prišla televizijska serija Leteči cirkus Montyja Pythona. 45 epizod, ki so jih John Cleese, Michael Palin, Terry Gilliam, Graham Champman, Eric Idle in Terry Jones predstavili med letoma 1969 in 1974, je močno premaknilo mejo sprejemljivosti televizijskih vsebin. Pythonovci so se delali norca iz prav vsega in vsakogar, njihov vpliv na razvoj televizijske in filmske komedije pa so v Britaniji primerjali z vplivom dela skupine The Beatles na razvoj popularne glasbe 20. stoletja. Tu pa se vezi z Beatli še ne končajo.

Povezave z Beatli
Monty Pythonovci so prevzeli tudi Beatle; tako zelo, da je bil leta 1970 George Harrison celo glavna gonilna sila nastajanja filma Brianovo življenje, film je tudi finančno podprl, v njem se je pojavil v vlogi gospoda Papadopolousa, produciral pa je tudi številne pesmi, ki so se pojavile v filmu. Na "večno" aktualnost humorja Pythonovcev opozarja tudi veliki uspeh muzikala Spamalot, odrske priredbe zgodbe Monty Python in sveti gral, ki je osvojila Broadway.