Akvarij je za režiserko simbol ujetosti junakinje - ujetosti v enostarševsko družino, ujetosti v revno blokovsko naselje, ujetosti v starost, pri kateri te ne jemljejo resno ... Foto:
Akvarij je za režiserko simbol ujetosti junakinje - ujetosti v enostarševsko družino, ujetosti v revno blokovsko naselje, ujetosti v starost, pri kateri te ne jemljejo resno ... Foto:
nagrada propeler Motovuna
Na festivalu so v petih dneh predstavili 65 filmov pretežno neodvisne produkcije. Foto: Spletna stran festivala

Mednarodna žirija festivala, ki se je končal v petek, je film Andree Arnold nagradila zaradi "subtilnega načina, s katerim prikazuje ljudi z roba družbe". Isti film je dobil tudi nagrado Mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci, ki pod svojim okriljem združuje kritike iz 50 držav. Film ima po njihovem mnenju "neoporečno dramaturgijo, ki jo odlikujeta ritem in prefinjen smisel za karakterizacijo likov".

Akvarij je zgodba o vase zaprti petnajstletnici in učinku, ki ga ima novi fant njene mame na njuno družinsko življenje; glavno igralko, 17-letno Katie Jarvis, ki ni še nikoli igrala, je režiserka opazila, ko se je prepirala s fantom na postaji. Za vlogo je namreč hotela nekoga, ki "mu ne bi bilo treba igrati, ampak bi bil samo zvest sebi", in preden je našla Katie, je iskala mlade po klubih, veleblagovnicah in parkih. Katie na premiero filma v Cannesu ni bilo, ker se ji je ravno v tistih dneh rodila hčerka. V filmu sicer nastopi tudi Michael Fassbender, ki smo ga lani opazili v Lakoti Steva McQueena, v kratkem pa prihaja v Neslavnih barabah Quentina Tarantina.

Še dva nagrajenca
Nagrada Od A do A, ki so jo uvedli leta 2003 zato, da bi filmom, nastalim na območju "od Albanije do Avstrije", pomagali preseči nacionalne meje in najti občinstvo v sosednjih državah, je pripadla filmu Buick Riviera hrvaškega režiserja Gorana Rušinovića.

Nagrado Motovun online za najboljši film, krajši od 15 minut, ki jo podeljuje žirija mladih hrvaških filmarjev, pa je dobil švedski film Sajenje poljubov (Plantera kyssar) režiserja Ivice Zubaka, in sicer zaradi "enostavnega, a natančnega poetskega izraza".