Kino Otok vsako leto pripravi brezplačno projekcijo na večer pred odprtjem festivala. Film ostaja kot vselej do zadnjega skrivnost, ni pa skrivnost, da se bo odvrtel na letnem kinu Manzioli, v torek, 7. junija, ob 21.30. Foto: Kino Otok
Kino Otok vsako leto pripravi brezplačno projekcijo na večer pred odprtjem festivala. Film ostaja kot vselej do zadnjega skrivnost, ni pa skrivnost, da se bo odvrtel na letnem kinu Manzioli, v torek, 7. junija, ob 21.30. Foto: Kino Otok
Tilva Roš
Tilva Roš, film o odraščanju v neperspektivnem rudarskem kotu Srbije, 'srbski Kids', kot so mu nekateri rekli, je bil zmagovalni film lanskega festivala v Sarajevu. Tako film kot njegov režiser bosta tudi obiskala Izolo.
Daniel Díaz Torres je vse od zmage Castrove revolucije eden najpomembnejših kubanskih filmskih ustvarjalcev. Po načinu ustvarjanja se močno razlikuje od svojih kolegov: večina je bila bolj povezana s socialističnim sistemom, drugi pa so delali filme, ki niso govorili o revolucionarnih tematikah. Daniel stoji nekje vmes. Izolo bo obiskal s filmom Lisanka, katerega zgodba je postavljena v leta 1962. To je na Kubi dekliško ime in simbol slovanskega vpliva na otoku.
Daniel Díaz Torres je vse od zmage Castrove revolucije eden najpomembnejših kubanskih filmskih ustvarjalcev. Po načinu ustvarjanja se močno razlikuje od svojih kolegov: večina je bila bolj povezana s socialističnim sistemom, drugi pa so delali filme, ki niso govorili o revolucionarnih tematikah. Daniel stoji nekje vmes. Izolo bo obiskal s filmom Lisanka, katerega zgodba je postavljena v leto 1962. To je na Kubi dekliško ime in simbol slovanskega vpliva na otoku.
Piergiorgio Gay: 'Brez strahu je dokumentarec o nerasistični in neregionalni nacionalni identiteti v obdobju 'pogašenih strasti', obdobju radikalne politične krize v najširšem smislu. Film na neideološki način in brez ponujanja zaključkov, temveč skozi osebne zgodbe navadnih ljudi, vidnih osebnosti in Ligabue samega opisuje, kakšni smo, kakšni smo bili, od kod v resnici prihajamo in kakšni smo kot država danes.'

Letošnji Kino Otok se bo 7. junija začel s projekcijo italijanskega filma Brez strahu, ki ga je na lanskem beneškem filmskem festivalu občinstvo menda sprejelo s stoječimi ovacijami. Festival, ki je pravzaprav znan po tem, da se na njem uspejo oglasiti režiserji večine predvajanih filmov, se bo seveda lahko pohvalil tudi z obiskom režiserja Piergiorgia Gaya.

"Moj film je težko opredeliti. Veliko je pesmi in koncertnih posnetkov Luciana Ligabua, ampak to ni film o glasbeniku. Veliko je arhivskih posnetkov iz zadnjih 30. let v Italiji, vendar to ni zgodovinski dokumentarec. Mogoče lahko rečem, da je moj film čustveno potovanje v Italijo. Zato naj pridejo vaši gledalci s široko odprtimi dušami." Tako svoj film, nekakšen pretres tridesetletnega izseka italijanske zgodovine, povzet v Ligabuevih pesmih, opiše Gay.

Sedma izdaja festivala prinaša nekaj novosti: poleg tega, da se ne bodo več "obremenjevali" z izbiranjem zmagovalca, je letos prvič del festivala tudi otroški program Kinobalon, znova pa so obudili tudi sodelovanje s Slovensko Kinoteko.

V sklopu sekcije Trgatev bodo predvajali filme Tihe duše (Ovsjanki) režiserja Alekseja Fedorčenka, Jean Gentil režiserjev Israela Cardenasa in Laure Amelie Guzman, Štirikrat (Le Quattro Volte) režiserja Michelangela Frammartina, Tilva Roš režiserja Nikole Ležaića, Karma režiserja Prasanne Jayakodyja in Nainsukh režiserja Amita Dutte.

Dobri (filmski) sosedski odnosi
Medregijski program Dobri sosedje, ki že od samega začetka Kino Otok povezuje s festivali in organizacijami iz sosednjih dežel, ki so prav tako zavezani razvoju filmske kulture v regiji, je letos pisan. Poleg otvoritvenega italijanskega filma in avstrijske Dežele večera (r. Nikolaus Geyrhalter) bodo predvajali še izbor smetane "zvezd hrvaškega kratkega filma".

Še bolj eklektična festivalska sekcija je Odprti otok, ki letos prinaša štiri celovečerce (argentinski V prihodnosti, hongkonški Puhni mi ljubezen, Zaprisega iz Burkine Faso in Sankara iz Šrilanke).
Posebna sekcija je posvečena enemu najbolj predanih zaljubljencev v film, umrlemu Silvanu Furlanu. V Silvanovem zalivu se bosta odvrtela dva azijska filma (tajski Večnost in japonski Misterij ženska), obeta pa se tudi branje poezije na več lokacijah.

Festival prinaša izbor mednarodnih festivalskih selektorjev Prijatelji. Sekcijo sestavljajo trije celovečerni filmi ter dva programa kratkih filmov, kubanskih režiserja Eduarda del Llana in pa sodobnih indijskih, ki jih je za Kino Otok izbral selektor kratkometražnega programa na rotterdamskem festivalu.

Nostalgičen pogled nazaj
Na Kino Otok se znova vrača Slovenska kinoteka, ki v juniju in juliju pripravlja popolno retrospektivo lani umrlega francoskega cineasta Erica Rohmerja. Del te retrospektive bo potekal na Otoku, kjer bo predvajana mojstrova klasika iz leta 1983 Pauline na plaži. Na sporedu bo tudi ekskluzivna projekcija restavriranih zgodnjih filmov splitskega poeta in alternativca Ivana Martinca.

Animirani filmi otoške Animateke so že od samega začetka del programa Kino Otoka. V sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka se bo zavrtel animirani celovečerec Skrivnostne prerokbe Leona Prozaka kolumbijskega režiserja Carlosa Sante.

Medtem ko sta starša v kinu ...
Novost na festivalu je gostovanje programa za otroke in mlade, programa Kinobalon. V okviru sekcije Kinobalon bodo prikazani štirje dokumentarni filmi, primerni za otroke različnih starosti, njihove starše in pedagoge. Pripravljena bodo posebna pedagoška gradiva za učitelje in starše, gradiva o filmih za otroke, v času projekcij pa bo poskrbljeno za brezplačno varstvo otrok.

Poplava eksperimentalnih kratkometražnih filmov
Del programa je tudi odprta in eksperimentalna sekcija kratkometražcev Video na plaži. Med več kot 40 filmi je tudi letos poudarek na slovenskih avtorjih, filmarji pa prihajajo tudi iz Izraela, Tajvana, Južne Koreje in Belorusije. Dobro so zastopani tudi mladi avstrijski avtorji.

Pod imenom Otok v Ljubljani festival z devetimi filmi prihaja tudi v prestolnico, v Kinodvor.