Cuarónov sonominiranec v osrednji kategoriji, Adam McKay, na koncu ni bil nagrajen za Moža iz ozadja, pač pa v televizijski kategoriji, za serijo Succession. Bo Burnham je po zaslugi drame Eighth Grade postal najboljši režiser prvenca.

Alfonsa Cuaróna sta na podelitev nagrad spremili igralki Yalitza Aparicio (na desni) in Marina de Tavira (na levi), ki sta nominirani za oskarja za najboljšo glavno oz. stransko vlogo. Foto: Reuters
Alfonsa Cuaróna sta na podelitev nagrad spremili igralki Yalitza Aparicio (na desni) in Marina de Tavira (na levi), ki sta nominirani za oskarja za najboljšo glavno oz. stransko vlogo. Foto: Reuters

"Roma preprosto ne bi obstajala brez darežljivega duha in nenarejene miline Yalitze (Aparicio) in Marine (de Tavira)," je v zahvalnem govoru poudaril Cuarón. "V družbi s preostalo igralsko ekipo sta pomagali film prenesti iz mojega spomina v življenje."

Sorodna novica Roma

Mehiška predaja
Nagrada režiserskega ceha je tradicionalno ključni podatek pri napovedovanju, kateri film bo na Oskarjih nagrajen za najboljšo režijo. Cuarónu je denimo nagrado izročil lanski lavreat, Guillermo del Toro, ki je kmalu po nagradi DGA z Obliko vode osvojil tudi oskarja za režijo. (Novodobna pravljica je na koncu osvojila štiri zlate kipce, tudi za najboljši film. Roma je letos nominirana za deset oskarjev, tudi za najboljši film.)

Od začetka podeljevanja nagrad DGA - daljnega leta 1948 - se je ceh režiserjev do zdaj samo sedemkrat odločil drugače kot oskarjevska Akademija.

Dvojni poraz Bradleyja Cooperja
Večer nagrad DGA je tako pripravil še eno razočaranje za igralca Bradleyja Cooperja, ki se je prvič kot režiser preizkusil z glasbeno melodramo Zvezda je rojena. Izmuznila se mu je tako nagrada za najboljšega režiserja kot tudi nagrada za najboljšega režiserja prvenca.

Namesto njega je nagrado za najboljšo režijo prvenca osvojil Bo Burnham s filmom Eighth Grade. "Resnično nisem mislil, da je to sploh matematično mogoče, zato oprostite moji nepripravljenosti," je očitno osupel nagrajenec izjavil na zmagovalnem odru. V kategoriji dokumentarnega filma je slavil Tim Wardle s filmom Three Identical Strangers; v govoru se je zahvalil družinam trojčkov, ki so bili po spletu okoliščin ob rojstvu ločeni.