Ljudomrzni in povzpetniški hotelir Basil Fawlty na razočaranje mnogih oboževalcev serije Fawlty Towers ne bo doživel vrnitve na televizijske zaslone. Foto:
Ljudomrzni in povzpetniški hotelir Basil Fawlty na razočaranje mnogih oboževalcev serije Fawlty Towers ne bo doživel vrnitve na televizijske zaslone. Foto:
Fawlty Towers
Nanizanka Fawlty Towers še dobrih 30 let po nastanku (in koncu) navdušuje ljubitelje 'klasičnega britanskega humorja' po vsem svetu.

69-letni legendarni britanski igralec, komik, scenarist, producent in pevec, znan tudi kot član slovite skupine Monty Python, je spregovoril ob priložnosti, ko so se za promocijo dokumentarca o omenjeni nanizanki prvič po 30 letih spet zbrali štirje glavni igralci: Cleese, Prunella Scales, Connie Booth in Andrew Sachs.

Kot je znano, so v 70. letih posneli le 12 epizod komične serije o nergaškem hotelirju, a je bila prejšnji mesec na spletni strani MSN kljub temu okronana z nazivom najbolj ikonične televizijske komične oddaje vseh časov, piše BBC.

Pritisk (pre)visokih pričakovanj
Cleese, ki je zgodbe o prigodah hotelirja Basila Fawltyja pisal skupaj z nekdanjo soprogo in s soigralko Boothovo, je za dve sezoni serije porabil 43 tednov pisanja, nastopanja in snemanja. "Ta oddaja mi je pobrala ogromno energije," je povedal in dodal: "Mislim, da bi bili vsi navdušeni, če bi posneli še kakšno sezono. A težava je v tem, da se, ko narediš nekaj, kar je na splošno sprejeto kot zelo dobro, pojavi grozna težava: kako to preseči? Pričakovanja so zelo visoka."

Cleese in Boothova, ki je v seriji igrala natakarico Polly Sherman, sta se skupaj odločila nanizanko končati po dveh sezonah: "Obema se je zdelo, da sva od sebe dala najboljše, in vedela sva, da nadaljevanje ne bi bilo tako dobro. Bilo bi dobro, a ne zelo dobro," je povedal Cleese, ki razkriva, da jima je pisanje scenarija za vsako polurno epizodo BBC-jeve nanizanke vzelo po šest tednov, po navadi je obsegal 140 strani - v primerjavi s povprečnimi serijami na 65 straneh.

"Imeli smo najmanj slabo televizijo na svetu"
Dodaja še, da v sodobnih komedijah "scenaristi ne delajo tako marljivo, kot so prej, in morda imajo manj izkušenj, saj se mi zdi, da je pisanje danes slabše". "A ponosno lahko rečem, da smo v 60., 70. in 80. imeli najmanj slabo televizijo na svetu in to je kar močna izjava," še pravi.

Na desni si oglejte nekaj odlomkov iz legendarne humoristične nanizanke Fawlty Towers.
76-letna Scalesova, ki je v seriji igrala Fawltyjevo soprogo Sybil, je portdila, da sta bila tako Cleese kot Boothova pod velikanskim pritiskom z vseh strani, da bi napisala še kaj, "a sta pač izživela vso jezo nad postrežbo v hotelih". "Pisala sta o 12 vidikih upravljanja hotela in to briljantno. Bila sta pod velikim pritiskom, da bi naredila še kaj, a nista hotela - želela sta, da ostane pri tem, in to zelo spoštujem."

79-letni Sachs je povedal, da so na snemanju nanizanke dobili le eno priložnost pred občinstvom. "Redno sem si mislil: oh, dajmo tole znova, in pogosto, ko gledam serijo, kar ni pogosto, stresam z glavo," je povedal.

A. K.