Tudi Francis Ford Coppola vnaša 3D-tehniko v svoj filmski opus, a to želi narediti očem gledalcev prijaznejšo. Foto: Reuters
Tudi Francis Ford Coppola vnaša 3D-tehniko v svoj filmski opus, a to želi narediti očem gledalcev prijaznejšo. Foto: Reuters
Drakula
Francis Ford Coppola se je s temačnim fantastičnim svetom nazadnje ukvarjal leta 1992 v Bram Stokerjevi Drakuli, kjer je naslovno vlogo igral Gary Oldman.
Val Kilmer
Glavna vloga pisatelja, ki se znajde med sanjami, duhovi in realnostjo, pripada v filmu Twixt Valu Kilmerju. Foto: EPA

Skoraj dvajset let po predstavitvi Bram Stokerjeve Drakule se je režiser filmov Boter vrnil na festival Comic-Con v San Diegu in predstavil svoj naslednji korak. "Vedno sem se navduševal nad temačnimi romantičnimi zgodbami, grozljivimi pripovedmi ... Učiti sem se začel pri Rogerju Cormanu. Nizkoproračunske grozljivke sem spoznal pri samem dnu. Bil sem pomočnik, kar je pomenilo pranje avtomobila in košnja trave, vendar sem se od Rogerja ogromno naučil," je pojasnil zbranim navdušencem.
72 letni režiser, ki je v svoji karieri nanizal nekaj kultnih filmskih naslovov in z njimi petkrat osvojil oskarja, je znan kot izbirčen filmar, ki raje snema zunaj hollywoodskih studiev, saj ima tako več ustvarjalne svobode.
V filmu Twixt se ukvarja tudi s 3D-tehnologijo na način, ki bi bila za občinstvo prijaznejši. To si je zamislil tako, da je znotraj pripovedi nanizal namige, po katerih občinstvo ve, kdaj naj si nadene 3D-očala, tako pa jim jih ni treba imeti na nosu ves film.
Pravzaprav je Coppola do nove tehnologije zadržan in kot pravi, ga je presenetila napoved studiev, da bodo vse svoje filme snemali v 3D-tehnikah. Pravi, da si je medtem ko se je zabaval ob kakovostnih 3D-filmih, kakršen je Avatar, vendarle večkrat snel očala.
Coppola si je več projekcij napovedane grozljivke zamislil ob spremljavi žive glasbe, saj želi občinstvu ponuditi edinstveno izkušnjo. "V filme želim vrniti življenje," pravi režiser filmov, kot so Apokalipsa zdaj, trilogije Boter, Rumble Fish in Dementia 13.

Skrivnost, zavita v grozljivo zgodbo
V filmu, ki je trenutno v postprodukciji, v glavni vlogi nastopa Val Kilmer, ob njem pa med drugim še Bruce Dern, Ben Chaplin in Elle Fanning. Zgodba pripoveduje o pisatelju, ki ga pisanje nove knjige privede v manjše mesto, kjer se je zgodil umor dekleta. V sanjah se mu prikaže skrivnosten duh dekleta po imenu V. Ne povsem prepričan v kaj se pravzaprav zapleta, pa je vseeno vesel zgodbe za novo knjigo. Z odkrivanjem plasti skrivnosti vse bolj spoznava, da je sprva tuja zgodba precej povezana z njegovim lastnim življenjem.