Tradicionalno štiridnevno prireditev Comic-Con je leta 1970 ustanovil Shel Dorf s skupino prebivalcev San Diega. Najprej je bil Comic-Con osredotočen na stripe, znanstvenofantastične in fantazijske filme ali TV-serije, pozneje pa se je razširil še na druga področja, kot so igrače, namizne igre, videoigre in spletni stripi. Foto: EPA
Tradicionalno štiridnevno prireditev Comic-Con je leta 1970 ustanovil Shel Dorf s skupino prebivalcev San Diega. Najprej je bil Comic-Con osredotočen na stripe, znanstvenofantastične in fantazijske filme ali TV-serije, pozneje pa se je razširil še na druga področja, kot so igrače, namizne igre, videoigre in spletni stripi. Foto: EPA
Comic Con
Hollywood pri Comic-Conu rad pristavi svoj lonček s predstavitvijo novih filmov ter prodajo spominkov, igrač in akcijskih figur. Foto: EPA
Pattinson
Obiskovalce Comic-Cona so prišli pozdravit tudi "vampirji" iz filmske serije Somrak, med njimi tudi priljubljeni igralec Robert Pattinson. Foto: Reuters

Na štiridnevni razprodani prireditvi pričakujejo 130 tisoč obiskovalcev, najbolj zagnani med njimi pa so na današnje odprtje Comic-Cona pred San Diego Convention Centrom čakali že od včeraj.

Fantazijski San Diego
Vsaj del San Diega v teh dneh zadiha bolj po fantazijsko – hoteli so polepljeni z velikanskimi oglasi za filme, kot sta Spider-Man in Cowboys & Aliens, po ulicah pa se potikajo pisano opravljeni obiskovalci prireditve.

"Večina med ljudmi, ki vstopijo skozi ta vrata, so oboževalci filmov in popularne kulture, naj bodo to videoigre, filmi ali televizijske serije, majice ali stripi, vse je del velike kulturne obare. Ti ljudje običajno med seboj komunicirajo prek spleta … Ko se srečajo v živo, je izkušnja samo še bolj koncentrirana," je o letošnjem Comic-Conu povedal filmar Jon Favreau, ki bo tam premierno predstavil svoj novi film – znanstvenofantastični vestern Cowboys & Aliens.

Iz kleti na plano!
Eden izmed veteranskih obiskovalcev Comic-Cona, ki si je ob eni izmed stojnic ogledoval akcijske figure iz kultne znanstvenofantastične filmske serije Nazaj v prihodnost, je nad prireditvijo še vedno navdušen: "Tukaj smo lahko tisto, kar smo, in se navdušujemo nad posebnostmi in liki, ki so nam tako pri srcu. Poleg tega pa smo obkroženi z ljudmi, ki prav tako strastno dojemajo te stvari. Drugače imamo samo svoje kleti." Še eden izmed veteranov Comic-Cona, Derryl DePriest, ki dela za enega izmed proizvajalcev igrač, iger in drugih vrst zabave, se spominja tudi razvoja prireditve: "Opazoval sem, kako se je Comic-Con iz stripovske prireditve razvil v veliko proslavo popkulture. Igrače, ki jih ustvarjamo, so fantastične, a prijateljstvo, ki se zgradi okoli njih, so tisto, kar jih dela res posebne."

Množice navdušencev v San Diegu temeljito izkoristi tudi hollywoodska filmska industrija. Film Captain America bodo tam začeli predvajati dan pred premiero po drugih delih ZDA, Cowboys & Aliens bo premierno prikazan v soboto, Steven Spielberg bo prišel na Comic-Con v živo predstavit The Adventures of Tin-Tin, obiskovalce pa so prišli pozdravit tudi igralci iz priljubljene filmske serije Somrak.

Tudi videoigre so del Comic-Conovske umetnosti
Navzoče so tudi velike televizijske mreže s svojimi serijami, kot so vampirska True Blood, zombijevska Živi mrtveci (The Walking Dead) in fantazijska Igra prestolov (Game of Thrones). Še en izmed pomembnih delov Comic-Cona so predstavitve ali predogled novih videoiger - med pomembnejšimi naslovi letos prednjačijo Halo, Gears of War 3 ter zadnji deli iger franšiz Batman in Spider-Man.

"Comic-Con je neverjeten praznik umetnosti, ki zajame filme, televizijo in videoigre – ki so danes neverjetno umetniške. Gre za igrače, zbirateljstvo, stripe in grafične romane," je povedal Morgan Spurlock, ki je o Comic-Conu posnel dokumentarec, letos pa bo na prireditvi predstavil spremljajočo knjigo fotografij, ter dodal: "To je temeljni kamen popularne kulture, ki ima trenutno zelo veliko vpliva."
V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate utrip letošnjega in lanskega Comic-Cona.