"Gate na glavo, pa dva svinčnika v nos" - je bil prej Črni gad (Rowan Atkinson) ali Zoran Predin? Foto: BBC
Črni gad
Glavni junaki tretje serije Črnega gada: Hugh Laurie kot princ, Rowan Atkinson kot njegov spletkarski služabnik in Tony Robinson kot "deklica za vsa najbolj umazana dela" Baldrick. Foto: BBC

Voham nekaj sumljivega, pa ne govorim o vsebini Baldrickove jabolčne pite."

Črni gad
Črni gad
Baldrick, Percy in Črni gad v meniških opravah - trio zgub, ki jim noben - še tako zvito zastavljen - načrt nikoli ne uspe. Foto: BBC
Četrta serija Črni gad
Zvezdniška zasedba po mnenju mnogih najboljše in najbolj dodelane četrte serije Črnega gada. Od leve proti desni: Tim McInnerny kot kapitan Darling, Rowan Atkinson kot Črni gad iz prve svetovne vojne, Stephen Fry kot general Melchett, Tony Robinson kot "kanonfuter" Baldrick in Hugh Laurie kot vedno optimistični in "preprosti" poročnik George. Foto: BBC

"Imam zvit načrt, kako rešiti težavo," je v vsaki epizodi svojemu gospodarju skušal pomagati Baldrick. "Seveda, Baldrick. Ne pozabiva, da si poskusil rešiti težavo prenizkih stropov pri tvoji mami tako, da si ji hotel odrezati glavo," mu je kot vedno v svoji sarkastični maniri odvrnil Blackadder ali v prevodu Črni (ali včasih Černi) gad.

Baldrick kot sifilis
Da so BBC-jeve legendarne štiri serije o dogodivščinah več generacij Črnih gadov in Baldrickov, ki zajemajo britansko zgodovino od leta 1485 do 1917, po anketiranju 13.500 ljudi pristale na prvem mestu najbolj priljubljenega TV-razvedrila, niti ne preseneča. Če vrhunsko odigranima glavnima protagonistoma Črnemu gadu (Rowan Atkinson) in Baldricku (Tony Robinson) dodamo še Hugha Laurija (ki je svetovno zaslovel z vlogo ciničnega doktorja Housa) v vlogi butastega princa ali poročnika ter britanskega igralskega in voditeljskega vseveda Stephena Frya kot svetovalca ali generala Melchetta, dobimo težko prekosljivo britansko komično superzasedbo. Ko je svoj cvileči glasek in rdečelaso pojavo muhavi kraljici Elizabeti I. v eni od serij posodila Miranda Richardson, je bil smeh zagotovljen.

A kljub odličnosti stranskih likov sta za največ krohota poskrbela ravno Črni gad in Baldrick s svojimi bizarnimi dialogi, ki so po navadi odražali stanovske razlike v britanski družbi skozi stoletja. (Črni gad Baldricku: "Odpuščen si!", Baldrick: "Toda v vaši družini sem že od leta 1532!", Črni gad: "Tako kot sifilis. Zdaj se pa poberi!").

Črni gad tudi na gledališkem odru
Prvo serijo o Černem gadu sta napisala Richard Curtis in Rowan Atkinson, druge tri pa Curtis in Ben Elton. Prav uvodna serija iz leta 1983, postavljena v fikcijsko vladavino Richarda IV. konec 15. stoletja, zaradi svojega vulgarnega, skrajno črnega in včasih bebavega humorja običajno velja za najslabšo med štirimi. A skozi generacije Črni gad postaja vedno bolj pretkan in pameten, njegov družbeni status pa je v vsaki seriji nižji. Toda nikoli tako nizek kot Baldrickov, ki skozi vsa obdobja ostaja na najnižjem dnu britanske družbene lestvice. "Voham nekaj sumljivega, pa ne govorim o vsebini Baldrickove jabolčne pite," nikoli svojega zvestega služabnika ne pozabi užaliti Črni gad.

Druga serija iz leta 1986 se je dogajala v času kraljice Elizabete, tretja pa (1987) konec 18. in v začetku 19. stoletja v času vlade maloumnega princa Georgea. Zadnja, četrta TV-serija iz leta 1918, ki se dogaja v strelskih jarkih med grmenjem topov 1. svetovne vojne, pa je s trpkim humorjem obsojencev na smrt na fronti s sladko-kislim humorjem ob koncu boleče prikazala ves nesmisel in neumnost vojne. Poleg serij je izšlo še nekaj posebnih epizod, leta 2000 je Črni gad pristal tudi v gledališču v igri z naslovom Blackadder: The Army Years, leta 2008 pa sta izšla tudi dva dokumentarca o seriji - Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga in Blackadder Rides Again.

Britanci ljubijo (tisti posebni) humor
Omenjena anketa podjetja LoveFilm, ki se ukvarja z izposojo filmov, je med prvih pet uvrstila kar štiri humoristične serije: poleg prvouvrščenega Črnega gada je na drugem mestu Fawlty Towers z Johnom Cleesom, na tretjem Father Ted, na četrtem pa še ena legendarna in tudi pri nas izredno priljubljena serija – Samo bedaki in konji.

Na petem mestu je znanstvenofantastična (pa tudi nadvse zabavna) serija Dr. Who, na šesto pa se je uvrstil Sherlock, odlična nova BBC-jeva serija, ki slavnega detektiva postavi v visokotehnološko sedanjost. Na desetem mestu pa lestvico najbolj priljubljenih britanskih TV-oddaj vseh časov končuje avtomobilski šov (in še marsikaj drugega) Top Gear. "Odlično je na lestvici videti tudi nekaj kakovostnih angleških dramskih serij. A mnoge humoristične serije med desetimi najbolj priljubljenimi pričajo o zelo posebnem britanskem smislu za humor," je lestvico komentirala Helen Cowley iz podjetja LoveFilm.
V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate nekatere komične prizore iz vseh štirih serij Črnega gada.

Voham nekaj sumljivega, pa ne govorim o vsebini Baldrickove jabolčne pite."

Črni gad