V različnih fazah produkcije so kar trije različni filmu o Tupacu Shakurju: dva igrana in dokumentarec. Zdaj, ko vemo, da bo dokumentarec režiral Steve McQueen, vanj polagamo še največ upov. Foto: AP
V različnih fazah produkcije so kar trije različni filmu o Tupacu Shakurju: dva igrana in dokumentarec. Zdaj, ko vemo, da bo dokumentarec režiral Steve McQueen, vanj polagamo še največ upov. Foto: AP
Demetrius Shipp mlajši
Prvi pa na spored prihaja film All Eyez On Me. Že na prvi pogled je jasno, kaj je igralcu v glavni vlogi vsaj deloma pomagalo do službe: Demetrius Shipp mlajši je Tupacu silno podoben. Foto: AP

Režiser Steve McQueen, ki je leta 2014 prejel oskarja kot eden od producentov zgodovinske drame 12 let suženj, se bo tokrat lotil režije dokumentarca o slovitem, v 90. letih umorjenem raperju Tupacu. Pri delu bo tesno sodeloval z raperjevo družino in poskrbel za čim bolj avtentično predstavitev glasbene ikone. Letos bosta sicer luč sveta ugledala še nič manj kot dva druga filma o Tupacu.


Britanski režiser je bil, kot je povedal, ganjen, ko je dobil ponudbo za ekranizacijo Tupacovega življenja. Veseli ga, da bo lahko sodeloval z glasbenikovo družino pri posredovanju pristne zgodbe "o tem nadarjenem človeku". "Leta 1993 sem hodil na filmsko šolo NYU in spomnim se, da sta se moj in Tupacov hiphop svet prek skupnega znanca malce prekrivala. Malokatera, če sploh kakšna zvezda je sijala bolj kot njegova."

Kadar dežuje, lije
Informacija o dokumentarcu je prišla v javnost le mesec dni pred najavljeno premiero biografskega filma o Tupacu All Eyez On Me, v katerem je raperja upodobil igralec Demetrius Shipp mlajši (njegov oče je bil Tupacov producent). Pod režijo se podpisuje Benny Boom, sicer znan režiser videospotov.

Lani preminula Tupacova mama Afeni Shakur si je želela, da bi bil sin predstavljen v dokumentarcu na celosten način, je povedala Tupacova sestra. Dodala je, da družina ne skuša na novo napisati pokojnikove zgodbe, radi bi le predstavili resnico, ki po njihovem ni bila nikoli v celoti povedana.

Še v filmu o dveh raperjev je glavni - Johnny Depp
Tupac je umrl pri 25 letih. Septembra 1996 je bil med vožnjo v Las Vegasu ustreljen; za posledicami strelskih ran je umrl šest dni zatem. Njegovo nikoli zares pojasnjeno smrt bo tematiziral še film režiserja Brada Furmana LAByrinth, v katerem bo med drugim nastopil Johnny Depp (kot detektiv losangeleške policije Russell Poole, ki je preiskoval umora dveh kultnih raperjev, Tupaca in Notoriousa B.I.G.).

Tupac še vedno velja za enega najvplivnejših glasbenikov na hip hop sceni; znan je bil predvsem po čustveno nabitih, liričnih tekstih in teatralnosti. Aprila letos je bil kot prvi samostojni rap izvajalec sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla.