Sekhon se je po poročanju Daily Maila na svojo vlogo Osame bin Ladna
Sekhon se je po poročanju Daily Maila na svojo vlogo Osame bin Ladna "poglobljeno pripravljal". Foto:
Kathryn Bigelow je za Bombno misijo, film o ameriški vojaški ekipi za dezaktiviranje eksplozivnih teles v Iraku, dobila oskarja za režijo in tako postala prva ženska, ki jo je doletela ta čast. Foto: EPA
"Bova imela fantka ali splav?" Sasha Baron Coen si je s svojo parodijo Moamerja Gadafija pač lahko privoščil več, kot je dovoljeno v drugih žanrih (in drugim igralcem). Foto: IMDb

Novi filmski bin Laden, Ricky Sekhon, se je doslej pojavil v peščici britanskih produkcij - a nič od tega ni bilo tako kontroverzno ali odmevno, kot bo najbrž trenutno nastajajoči film z delovnim naslovom Zero Dark Thirty. "Razkrinkal" ga je britanski tabloid Daily Mail, ki je od njega dobil tudi potrditev, da je v filmu nastopil, ne pa, v kateri vlogi, češ da ga veže precej stroga pogodba o tajnosti.

Zelenooki britanski igralec indijskega rodu se je leta 1983 rodil v zahodnem predmestju Londona; na londonski univerzi je diplomiral iz igre, v zadnjem času pa se je ukvarjal tudi z dobrodelnimi projekti, v okviru katerih so igralske delavnice pripeljali v revne urbane predele. Film "The Induction" so posneli celo z varovanci prevzgojnega doma. Sicer je nastopal tudi v gledališču, oglasih in celo v videospotu Petra Gabriela, obenem pa se preživlja z vodenjem gradbenega podjetja. Za vlogo bin Ladna se je moral od svojih 92 kilogramov, kolikor mu jih pripisuje njegova agencija, znebiti slabih 15.

Pravzaprav bi Bigelowova med znanimi hollywoodskimi obrazi najbrž težko našla takega, ki bi bil sposoben in obenem pripravljen igrati prvega moža Al Kaide, ki so ga ameriški vojaki maja lani obkolili in ubili v njegovem pakistanskem skrivališču.

Kdor koli bi se že bil pripravljen spopasti z izzivom pred kamero odigrati glavnega krivca za napade 11. septembra, se najbrž mora zavedati, da se ga bo ta vloga držala še dolgo. Vsega skupaj se bo gotovo teže otresti kot denimo kakšnega Diktatorja, komične karikature Gadafija, ki si jo je Sasha Baron Cohen privoščil v svojem zadnjem filmu. V resnem filmu taka vloga kliče po globini in taktu, obenem pa bi se Sekhon kaj lahko znašel na seznamu za odstrel kakšne teroristične celice. Prav zato menda producenti v uradni sinopsis filma še nočejo vključiti njegovega imena in imen nekaterih drugih igralcev z "občutljivimi" vlogami.

Brcnili so jih iz Indije
Kuliso mesta Abotabad so sprva hoteli postaviti v Čandigarju v Indiji, a so člani hindujske skrajne organizacije Višva Hindu Parišad (VHP), ki so ostro nasprotovali temu, da bi se Indijo prikazovalo kot Pakistan, snemanje prekinili; celotna produkcija se je zato morala preseliti v Jordanijo, kjer je Sekhon svoje prizore posnel v treh tednih. Poprodukcija se zdaj nadaljuje v Londonu.
Premiera je za zdaj napovedana za 19. december, bomo pa na platnu spoznali tudi nekatere malo bolj znane obraze; nastopajo še Jessica Chastain, Joel Edgerton, Nash Edgerton, Mark Strong, Jennifer Ehle, Chris Pratt, Kyle Chandler, Nina Aranda in Harold Perrineau.
Je Obama razkril preveč?
Film sicer že od prvega dne naprej ponuja plodno gradivo za škandale: premiera je bila sprva denimo napovedana za letošnji oktober, a jo je studio Sony zaradi očitkov, da bo vse skupaj samo inštrument politične propagande tik pred predsedniškimi volitvami, zamaknil na december. Nekateri mediji so že predtem predsednika Obamo obtožili, da je s tem, da je režiserki in njeni ekipi med pripravami na snemanje omogočil dostop do informacij "o najbolj zaupni misiji v zgodovini", ogrožal državno varnost. Bigelowova je zanikala, da bi bila s samega državnega vrha deležna kakšne posebne naklonjenosti.