Producenti bodo svojega favorita izbrali 26. januarja; marsikoga nagrada zanima predvsem kot napoved zmagovalca na oskarjih. Foto:
Producenti bodo svojega favorita izbrali 26. januarja; marsikoga nagrada zanima predvsem kot napoved zmagovalca na oskarjih. Foto:
Gospodar je sicer dobil tri igralske nominacije za zlate globuse (v igri so Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman in Amy Adams), sicer pa ne velja več za tako silnega oskarjevskega favorita kot v času okrog premiere.
Nominacijo si je prislužila tudi pri nas precej priljubljena britanska serija Sherlock.

Med desetimi filmi, ki jih je ceh ameriških filmskih producentov ovenčal z nominacijami za svoje nagrade (Producers Guild Award), za močne favorite veljajo predvsem predsedniška drama Stevena Spielberga, Lincoln, muzikal Nesrečniki in zgodba o lovu na bin Ladna v režiji Kathyrn Bigelow, Zero Dark Thirty.

V naboru izbrancev sta še Ben Affleck in George Clooney, dva izmed producentov za politično dramo Misija Argo in ekipa, ki je na platna pripeljala Tarantinovega Djanga brez okovov. Barbara Broccoli in Michael Wilson sta na seznamu nominirancev kot producenta najnovejše bondijade, Skyfall (ki je ravno prejšnji konec tedna v kinematografih prebila magično mejo milijardnega zaslužka).

Eklektični seznam zaokrožijo še ekranizacija Pijevega življenja v režiji Anga Leeja, komediji Silver Linings Playbook in Kraljestvo vzhajajoče lune ter "apokaliptični" indie film Zveri južne divjine.

PGA bo svoje nagrade podelil na slavnostni večerji 26. januarja; njihova odločitev pogosto pravilno napove "razpoloženje" Hollywooda pred skorajšnjo podelitvijo oskarjev. (Na različnih seznamih trenutno krožijo bolj ali manj isti naslovi: osem imzed zgoraj naštetih desetih filmov jih je v igri tudi za zlati globus za najboljši film.)

Namerno spregledani
Ob tem je treba omeniti, da člani PGA-ja v svojo deseterico niso spustili niti Hobita Petra Jacksona niti Gospodarja Paula Thomasa Andersona; film o scientologiji podobni verski sekti je sicer še pred začetkom sezone nagrad veljal za enega najmočnejših favoritov, trenutno pa se zdi, da počasi izgublja svoj zalet.

Včasih sicer naredijo izjemo, a podeljevalci nagrad načeloma stripovskih franšiz ne ljubijo ravno; ob strani so tako pustili tudi sklepni del Nolanove trilogije o Batmanu, Vzpon viteza teme.

Kaj pa animacije in televizija?
V kategoriji animiranih filmov so si nominacije prislužili producenti projektov Frankenweenie, Wreck-it-Ralph, Brave, ParaNorman in Rise of the Guardians.

PGA nagrajuje tudi najboljše dosežke s področja televizijskih filmov in miniserij; letos bodo izbirali med producenti Ameriške grozljivke Ryana Murphyja, HBO-jeve Game Change (o predsedniški kandidaturi Sarah Palin) ter britansko moderno reinterpretacijo klasičnega detektiva v seriji Sherlock. Peterico zaokrožita še zgodovinska miniserija o sporu med družinama Hatfields & McCoys, v kateri ima eno izmed glavnih vlog Kevin Costner, ter kronika velike suše v tridesetih, The Dust Bowl.