Zlovešči Darth Maul ali neznani jedi? Zmagovalec dvoboja s svetlobnimi meči ni znan. Foto: Reuters
Zlovešči Darth Maul ali neznani jedi? Zmagovalec dvoboja s svetlobnimi meči ni znan. Foto: Reuters
Ena od obveznih aktivnosti na današnji dan je poziranje pred turističnimi znamenitostmi. Foto: Reuters

Na letošnji dan Vojne zvezd, ko mineva okroglih 40 let od prvega filma, so se v jurišnike, jedije in wookieje oblečeni oboževalci med drugim nagnetli tudi v središču Tajpeja. Sicer se zabave v kostumih, filmski maratoni in dobrodelni maratoni v znamenju galaktične sage na današnji dan odvijajo po vsem svetu.

V tajvanski prestolnici so si številni oboževalci vzeli dopust in dan izkoristili za fotografiranje pred mestnimi znamenitostmi, kakršna je denimo stolp Taipei 101. "Vojno zvezd obožujem, že odkar sem bila majhna," izpod črne čelade Dartha Vaderja prizna danes 40-letna Annie Ceng. "Nobeden od mojih prijateljev danes ni hotel z mano, a sem tukaj spoznala nove ljudi. Dartha Vaderja sem izbrala, ker se mi zdi zelo čeden."

Letošnji dogodek v Tajpeju se je sukal okrog organiziranih dvobojev s svetlobnimi meči; priredili so jih v nakupovalnem centru Living mall, ki po svoji obliki od daleč rahlo spominja na vesoljsko postajo Zvezda smrti.

"Tajvanci so nori na filme, še posebej na znanstveno fantastiko, zato so bili med zgodnjimi fani Vojne zvezd," pravi Makoto Caj, 32-letni filmski režiser in soorganizator dogodka.

Medtem ko mi čakamo Zadnjega jedija, se Disney že ubada z naslednjim filmom
Najbrž ni nobene filmske franšize, ki bi imela zvestejšo legijo oboževalcev kot prav Vojna zvezd. In ti oboževalci so se v sredo lahko razveselili novice, da je deveti film iz sage napovedan za 24. maj 2019. Če to zveni predaleč stran, naj spomnimo, da že decembra letos v kinematografe prihaja osmi celovečerec iz uradnega kanona, Zadnji jedi.