Ben Affleck je eden najpogosteje videnih obrazov v aktualni sezoni podeljevanja nagrad. Foto: EPA
Ben Affleck je eden najpogosteje videnih obrazov v aktualni sezoni podeljevanja nagrad. Foto: EPA
Anne Hathaway je na dobri poti do oskarja za stransko vlogo v Nesrečnikih. Foto: EPA

Afflecka je Britanska filmska akademija razglasila za najboljšega režiserja, tako da se je kipec v njegovi letošnji zbirki pridružil zlatemu globusu in več drugim priznanjem. Eno pa je že gotovo - oskarja za režijo dobil ne bo, saj za nagrado ni niti nominiran.

Misija Argo, ki je dobila nagrado še za montažo, je v kategoriji najboljšega filma premagala Nesrečnike, Pijevo življenje, Lincolna in 00:30 - Tajno operacijo, Affleckova konkurenca med režiserji pa so bili Kathryn Bigelow, Michael Haneke, Ang Lee in Quentin Tarantino.

Daniel Day-Lewis je, pričakovano, dobil nagrado za najboljšo moško glavno vlogo v Spielbergovem zgodovinskem epu Lincoln, presenečenje pa je bila dobitnica bafte za najboljšo glavno žensko vlogo: Emmanuelle Riva iz Hanekejevega filma Ljubezen (ta je bil razglašen tudi za najboljši tujejezični film). Anne Hathaway (Nesrečniki) je postala najboljša stranska igralka, Christoph Waltz (Django brez okovov) pa najboljši stranski igralec.

Celoten seznam letošnjih dobitnikov baft si oglejte tukaj.

Najboljši izvirni scenarij je po mnenju članov Bafte za Django brez okovov napisal Quentin Tarantino, za najboljši prirejeni scenarij filma Svetla plat nesreče, ki ga je tudi režiral, je bil nagrajen David O Russell. To je bilo tudi edino priznanje za omenjeni film, ki sta ga med nominiranci v osrednjih igralskih kategorijah zastopala zvezdnika Jennifer Lawrence in Bradley Cooper.

Najboljši britanski film je po mnenju akademije "bondijada" Skyfall. Nominirani so bili še Ana Karenina, The Best Exotic Marigold Hotel, Nesrečniki in Seven Psychopaths. Po številu nagrad je bil najuspešnejši muzikal Nesrečniki, poleg stranske vloge Hathawayeve je zmagal še v treh tehničnih kategorijah.

Režiserju Alanu Parkerju so bafto poklonili za njegove izjemne karierne dosežke, nagrado za življenjsko delo pa je dobila Tessa Ross, filmska producentka s televizijske hiše Channel 4. Podelitev v londonski Kraljevi operi je vodil komik Stephen Fry.

Oglejte si nekaj fotografij nagrajencev in utrinke z rdeče preproge.