Podnapis na Twitterju:
Podnapis na Twitterju: "Če bi bila Bradleyjeva roka vsaj daljša. Najboljša slika vseh časov." Foto: Twitter

Prva možnost: 12 let suženj nocoj dobi oskarja. Druga možnost: vsi ste rasisti.

Ellen
In še zgornja fotografija iz druge perspektive. Foto: Reuters
Ellen je dokazala, da zvezdniki tudi na galaprireditve ne pridejo brez gotovine. Foto: Reuters

Ne bom rekla, kdo je nocoj najlepši, ampak jasno je, da je to Jared Leto. Najbolj luštkan. Madonca je lep.

Ellen
Jared Leto je v isti sapi omenjal svojo skupino, 30 Seconds to Mars, in politične nemire v Ukrajini. Namen je bil gotovo dober, izzvenelo pa je nenavadno. Foto: Reuters
V zadnjih 12 letih so se oskarjevi nagrajenci v svojih govorih večkrat zahvalili Meryl Streep kot Bogu. No, Matthew McConaughey je razmerje zopet nagnil v smer Boga - posvetil mu je skoraj celoten svoj govor. Foto: Reuters

"Za tiste, ki nas gledate iz tujine: za nami je težkih nekaj dni," je Ellen pripomnila za začetek svojega uvodnega govora. "Deževalo je ... Ampak opomogli si bomo. Hvaležni smo za vaše molitve."


Ellenin monolog je bil sicer posejan s precej prijaznejšimi šalami kot tisti, s katerim je lani postregel občsano šovinistični Seth MacFarlane (spomnimo se samo njegove pesmi "We Saw Your Boobs"). Kljub temu pa ni manjkalo vsaj rahlo zajedljivih pripomb: plavolaso Lizo Minelli je Ellen pohvalila kot izvrstnega transvestita, zbrano elito pa obtožila, da "so letos posneli 1.200 filmov ... narejenih imajo pa vsi skupaj približno šest let fakultete". Še posebej je na muho vzela Jennifer Lawrence, ki se ji je uspelo tudi včeraj spotakniti - čeprav "samo" na rdeči preprogi, in ne, tako kot lani, na odru. "Če nocoj zmagaš, mislim, da bi ti moral nekdo prinesti oskarja do sedeža."

Šale je voditeljica pokala še na račun dolgolasega Jareda Leta ("Ne bom rekla, kdo je nocoj najlepši, ampak jasno je, da je to Jared Leto. Najbolj "luštkan". Madonca je lep.") in se pošalila celo na račun premoženja Jonaha Hilla, ki se je slekel v Volku z Wall Streeta: "Pokazal si nam nekaj, česar osebno nisem videla že res, res dolgo." Vrhunec uvodnega monologa pa je bila najbrž sklepna misel. "Prva možnost: 12 let suženj nocoj dobi oskarja. Druga možnost: vsi ste rasisti."

Ellen si je sicer na vse pretege prizadevala pokazati, kako zelo sproščena je - ne pozabimo, da je na neki točki pod oder privlekla dostavljavca z dvema velikima picama in začela deliti kose pražnje oblečenim zvezdnikom - a vseeno smo pogrešali kako poplesavanje, kar je navsezadnje zaščitni znak njenega pogovornega šova. Pharellu Williamsu je "ukradla" njegov trapasto veliki klobuk Vivienne Westwood in vanj nabirala donacije za plačilo pice; začela je, kako primerno, pri Harveyju Weinsteinu ("Brez pritiska, samo okoli milijarda ljudi te gleda. Kakršna vsota se ti pač zdi primerna.").

Podrt rekord Twitterja
No, če ne drugega, se je Ellen v zgodovino zapisala s svojevrstnim rekordom: iz prvih vrst je povlekla okoli deset zvezdnikov (Meryl Streep, ki je tulila, da "ni še nikoli tvitala", Julio Roberts, Bradleyja Cooperja, Brada Pitta, Kevina Spaceyja in druge), jih stisnila pred telefon in posnela "selfie" fotografijo, ki je v pičle pol ure posekala rekord Baracka in Michelle Obame ter postala največkrat "retvitana" fotografija v zgodovini Twitterja. Spontana fotografija je tako trapasta in vesela, da človeku skoraj ne more ne ugajati.

Kaj niso imeli generalke?
Lahko pa se zgražamo nad tem, da očitno nihče v Hollywoodu ne zna več brati pripravljenih replik: zmotilo se je neverjetno veliko podeljevalcev, najbolj pa je zamočil John Travolta, ki bi moral napovedati pevko Idino Menzel, namesto tega pa je najavil neko "Adele Dazeem".

Mirno smo si trenutek za počitek oči lahko vzeli tudi med neskončnimi filmskimi montažami, ki jih je bilo letos odločno preveč. Če odmislimo obvezni poklon lani umrlim filmskim ustvarjalcem, sta bila tu še kolaža filmskih superjunakov in "vsakodnevnih junakov, ki so spremenili naša življenja". Navdihujoče? Niti ne - prej arbitraren nabor filmskih izsekov, ki se kopičijo okoli arbitrarno izbrane teme. Zakaj oskarji sploh potrebujejo vsako leto drugačno rdečo nit?

Častni omembi za najboljša podeljevalca: Kevin Spacey je na oder prišel v vlogi Franka Underwooda iz serije House of Cards ("Tako lepo je včasih iti iz Washingtona in se družiti z mojimi hollywoodskimi prijatelji"), Bill Murray pa je k nominirancem za fotografijo dodal še pred kratkim umrlega "Harolda Ramisa za Caddyshack, Izganjalce duhov in Neskončni dan".

Pod črto
Po eni strani nam bo simpatična Ellen vedno bolj pri srcu od seksističnega Setha MacFarlana, po drugi strani pa veš, da nekaj ni v redu, ko so glasbene točke med vrhunci podelitve (najprej je za razpoloženje poskrbel Pharrell Williams s Happy, U2 so kot večni profesionalci oder obvladali tudi v akustični različici Ordinary Love, Karen O pa je z The Moon Song dvorano zazibala v melanholično razpoloženje).

Kakšna je torej vaša sodba? Prisegate na klasiko v smokingu Billyja Crystala, zajedljivost Setha MacFarlana ali plesne točke Hugha Jackmana? Ali pa bi raje "uvozili" Tino Fey ali pa Rickyja Gervaisa z zlatih globusov?

Oglejte si še fotogalerijo nominirancev, zmagovalcev, podeljevalcev in zgolj gostov na prireditvi. (Več sledi.)

Prva možnost: 12 let suženj nocoj dobi oskarja. Druga možnost: vsi ste rasisti.

Ellen

Ne bom rekla, kdo je nocoj najlepši, ampak jasno je, da je to Jared Leto. Najbolj luštkan. Madonca je lep.

Ellen