Razpis za prijavo filmov, ki bodo prikazani na FSF-ju, bo objavljen v petek. Foto: MMC RTV SLO
Razpis za prijavo filmov, ki bodo prikazani na FSF-ju, bo objavljen v petek. Foto: MMC RTV SLO
Jožko Rutar
Slovenski filmski center si Jožko Rutar zamišlja kot 'prostor združevanja'. Foto: MMC RTV SLO

FSF bo letos potekal v znamenju 20-letnice slovenskega filma, kar pomeni, da bodo ponudili priložnost ustvarjalcem, ki so prispevali k razvoju slovenske kinematografije v letih od osamosvojitve države do danes.

Svoj film lahko prijavite še dober mesec
Na razpis za FSF, ki bo objavljen v petek, se avtorji lahko prijavijo z deli, ki so bila realizirana v letu 2010 ali 2011 in še niso bila prikazana na festivalu. Sprejeti bodo vsi predlogi, ki bodo prispeli do 15. avgusta, programski direktor, čigar ime bo znano v kratkem, pa bo program razgrnil do začetka septembra. Slovenski filmski center (SFC) je že pripravil predloge za nagrado Metoda Badjure. Kdo jo bo prejel, bodo naznanili 14 dni pred začetkom FSF-ja.

Prvič na čelu, ne pa prvič pri FSF-ju
Marđonovićeva se je na področju filma prvič izkazala z idejno zasnovo in organizacijo odprtja multikina Kolosej Ušče Beograd leta 2009. Kot vodja festivala je sodelovala že pri lanski izdaji FSF-ja. Odgovorna je bila za celoten potek festivala, od idejne zasnove, sestave ekipe, koordinacije strokovne žirije do sklepne prireditve. V 14. letu festivala bo kot direktorica odgovorna za vsebinsko in organizacijsko pripravo "praznika slovenskega filma".

SFC se skuša otresti slabega glasu, ki se drži filmskega sklada
Prvi uradni direktor javne agencije SFC Jožko Rutar, ki so ga po lastnih besedah sodelavci na centru ob nastopu mandata "zasuli s papirji", ki jih ni bil vajen, si bo čez poletje vzel čas za razmislek, kako bi SFC deloval bolj evropsko, prav tako pa si želi prerezati popkovino s predhodnikom centra - filmskim skladom, saj nekateri še vedno menijo, da gre za isto institucijo.

Rutar je pojasnil, da je "dikcija" centra drugačna od "dikcije" sklada. Na sklad greš po denar, center pa je zamišljen kot prostor združevanja in tako bomo tudi delovali, je poudaril. Dodal je, da so trenutno vsi potrebni akti za delovanje SFC-ja sprejeti, čakajo le še na odobritve. V prihodnjih dveh tednih naj bi SFC tudi objavil težko pričakovani javni razpis za leto 2011.

Ekipa SFC-ja se konec julija odpravlja na sarajevski filmski festival, kjer bo prikazan prvi film, ki bo v špici nosil napis "žig" SFC namesto Filmskega sklada RS. Gre za film Izlet Nejca Gazvode.