Raziskovalci so potrdili, kar pravzaprav vemo že dolgo: v hollywoodskih filmih je z nekaj izjemami vse, kar nastopa na pozitivni strani, svetlopolto.

Letos se morda zdi drugače, saj glavne vloge v filmih, kot so The Butler, 42 in 12 Years a Slave, zasedajo temnopolti igralci. A to je premalo, da bi spremenilo statistiko, ki kaže na poplavo belopoltih glavnih likov. Temnopolti in različne etnične manjšine so pogosto prikazane stereotipizirano, tudi o enakosti med spoloma pogosto ni mogoče govoriti, kaže omenjena raziskava.

Pregledali kar 20.000 filmskih likov
Raziskovalci so pod drobnogled vzeli 500 najdonosnejših filmov med letoma 2007 in 2012 in 20.000 njihovih junakov. Stereotipov v njih ni manjkalo: za latinskoameriške ženske je tako najverjetneje, da bodo nastopile gole ali v seksipoložajih, za temnopolte moške pa je menda najmanj verjetno, da bodo upodobljeni kot zvesti partnerji.

Leta 2012 so bile dobre tri četrtine vseh govorečih filmskih junakov belopolte, medtem ko je takšne le dobrih 63 odstotkov ameriške populacije in le 56 odstotkov občinstva v kinematografih.

Latinskoameriška populacija predstavlja več kot četrtino kupcev vstopnic, a zaseda le nekaj več kot štiri odstotke vlog. Temnopoltih govorečih vlog je desetina.

Čigave zgodbe cenimo?
"Navsezadnje je to vprašanje vidnosti," pravi ena izmed raziskovalk Katherine Pieper. "To, koga vidimo v filmu, prinaša močno sporočilo o tem, kdo je pomemben, čigave zgodbe cenimo. To sporočilo nato dobijo tudi mednarodno občinstvo in mladi gledalci v naši državi."

A razlaga se, kot je pričakovati, skriva - za kamero, saj so raziskovalci med omenjenimi 500 najuspešnejšimi filmi našli le dva taka, ki sta ju posneli temnopolti režiserki. Kot opozarjajo, to seveda ne pomeni, da temnopolte ženske ne snemajo filmov; več jih je najti v svetu neodvisne produkcije. A kakor koli, kot je bilo pričakovati, režiserji najpogosteje razdelijo glavne vloge med igralce svoje rase.