Če je Idris Elba v tem hipu za marsikoga predvsem
Če je Idris Elba v tem hipu za marsikoga predvsem "tisti tip iz serije The Wire", pa bi se to po letošnjem letu utegnilo korenito spremeniti. Foto:

V dneh, ko je svet še zaskrbljen za življenje skoraj 95-letne ikone boja proti apartheidu, prvega temnopoltega južnoafriškega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir, Nelsona Mandele, se je na spletu pojavil pri napovednik za dolgo napovedovani biografski film Mandela: A Long Walk to Freedom.

Kamera se v velikopoteznem loku z višine sprehodi čez Mandelo v zrelih letih, ki si - s smejočimi otroki za petami - utira pot skozi savano. Iz ozadja slišimo njegove tipično optimistične besede: "Ljudje se sovraštva naučijo. Naučiti se jih da tudi ljubiti, kajti ljubezen je za človeško srce bolj logično čustvo ..."

Lepotica iz Bonda kot Winnie Mandela
V Dolgi poti do svobode, filmski upodobitvi istoimenske knjižne biografije, ki se osredotoča predvsem na Mandelova zgodnja leta (od odraščanja v podeželski vasici prek let zapora na otoku Robben pa do demokratične izvolitve za predsednika leta 1994), bo v vlogi protagonistove žene Winnie nastopila Naomie Harris (Skyfall). Film bo režiral Justin Chadwick (The Other Boleyn Girl), ameriška premiera pa je napovedana za november letošnjega leta.

"Mandela je preživel 27 let za zapahi v imenu boja za svoj narod - od njega sem se naučil veliko o žrtvovanju," je v enem izmed intervjujev nedavno povedal Elba. "Verjel je v enake pravice za vse in za to je bil pripravljen zastaviti veliko."