Nekaj več kot 200 filmov, kolikor jih letos ponuja festival, je zastrašujoča številka tudi za filmofile z dobro kondicijo. Foto: EPA
Nekaj več kot 200 filmov, kolikor jih letos ponuja festival, je zastrašujoča številka tudi za filmofile z dobro kondicijo. Foto: EPA
Mlada noč, Olmo Omerzu.
Iz Karlovih Varov bo režiser Mlade noči Olmo Omerzu poletel v Vologdo na julijsko premiero v okviru tekmovalnega programa festivala Voices Vologda v Rusiji. Foto: Arsmedia

Otvoritveni film, Good Vibrations, v režiji Lise Barros D'Sa in Glenna Leyburna, je biografska zgodba o Terriju Hooleyju, lastniku prodajalne plošč in t. i. "botru panka v Belfastu".

V tekmovalnem programu bodo letos predvajali 12 filmov, o zmagovalnem pa bo odločala žirija, ki ji bo predsedoval programski direktor Filmskega združenja centra Lincoln in dolgoletni direktor newyorškega filmskega festivala Richard Pena. Med člani tako imenovane "velike" žirije bo tudi hrvaški režiser Rajko Grlić.

"Opaženi" Slovenci
V program festivala sta uvrščena tudi dva filma slovenskih režiserjev. Obiskovalci festivala si bodo v sekciji Variety's 10 Euro Filmmakers to Watch lahko ogledali večkrat nagrajeni film Nejca Gazvode Izlet, v sekcijo, ki ponuja pregled češkega filma, pa je bil uvrščen film Mlada noč, ki ga je režiral mladi slovenski režiser Olmo Omerzu.

Gostje festivala bodo, tako kot se spodobi za festival velikega kova, ugledni. Med njimi velja omeniti italijanskega mojstra groze Daria Argenta (v sekciji "polnočnih filmov", ki vsako leto pritegne ogromno mladih, predstavlja Dario Argento's Dracula v 3D-tehniki), priznanega danskega igralca Thomasa Boja Larsna (Larsen je stalen obraz filmov Thomasa Vinterberga) in španskega režiserja Luisa Minarra. Igralka Kara Hayward bo predstavljala Moonrise Kingdom Wesa Andersona.

Za zvezdniški blišč poskrbita dami
V sklopu festivala bosta letos nagrajeni igralki Susan Sarandon in Helen Mirren. Zadnja bo predstavljala tudi svoj zadnji film Az ajto (Vrata), ki ga je režiral Madžar Istvan Szabo.

Petnajsturni film
Za tiste najpotrpežljivejše bo na sporedu dokumentarec Britanca Marka Cousinca, ki tematizira zgodovino filmske umetnosti. Za ogled celega filma, ki traja petnajst ur, bo v kino treba iti kar petkrat.