Dva filma v katerih je zaigral Michael J. Fox sta se uvrstila n lestvico: Nazaj v prihodnost in Bližnje srečanje tretje vrste. Foto: Reuters
Dva filma v katerih je zaigral Michael J. Fox sta se uvrstila n lestvico: Nazaj v prihodnost in Bližnje srečanje tretje vrste. Foto: Reuters
Lawrence Olivier
Starejše filme pogosto napade t. i. vinski sindrom, kemijska reakcija, ki napade kisline starih trakov. Foto: NN

Letos se je na filmski seznam kulturne dediščine, torej med tiste filme, ki so po mnenju Ameriškega knjižnega kongresa resnično vredni pozornosti in jih je treba ohraniti za prihajajoče generacije, ker so vplivali kulturno, zgodovinsko in estetsko, uvrstilo 25 filmov. Med njimi sta tudi znanstveno fantastični viziji o popotovanje v prihodnost Nazaj v prihodnost (da bodo prihodnji rodovi vedeli, kako smo si njihov čas predstavljali nekoč) in pa Spielbergovo Bližnje srečanje tretje vrste.

Od klasike do kavbojke
Na listo pa so se uvrstili tudi bolj "prizemljeni" filmi, kot sta že pravzaprav klasičen film Dvanajst jeznih mož, po katerem je nastala tudi gledališka predstava, in kavbojski muzikal Oklahoma!, ki seveda združuje dva tipično ameriška kinematografska žanra, zaradi česar si film nedvomno zasluži uvrstitev na lestvico varovane ameriške kulturne dediščine. Poleg tega pa so izbrali tudi epski vestern Pleše z volkovi, s katerim si je pred leti slavo prislužil Kevin Costner.

Brez risank ne gre
Med vplivne ameriške filme so člani kongresa uvrstili še filme; Bullitt, ki se je v zgodovino zapisal z avtomobilskimi dirkami po ne najbolj ravnih ulicah San Francisca, najstarejši izbrani film je Tol'able David iz leta 1921, ki ga je režiral Henry King, niso pa pozabili niti na bolj pravljično filmsko področje, kjer nedvomno kraljuje Walt Disney, katerega risanka je bila tudi izbrana.

Seznam
Hollywoodska legenda Laurence Olivier se je na seznam uvrstil s filmom iz leta 1939 Mož, ki je ustrelil Liberty Valance, preostali filmi pa so še: The House I Live In, Peege, Three Little Pigs, Dance, Girl, Dance, Days of Heaven, Glimpse of the Garden, Grand Hotel, In a Lonely Place, Mighty Like a Moose, The Naked City, Now, Voyager, Our Day, The Sex Life of the Polyp, The Strong Man, Tom, Tom the Piper's Son, The Women, Wuthering Heights.