Benigni je novi film predstavil na Belinalu. Foto: EPA
Benigni je novi film predstavil na Belinalu. Foto: EPA
Roberto Benigni in Nicoletta Braschi
V novem filmu se pesnik zaradi ljubezni odpravi v Irak. Foto: EPA

Italijanski režiser in igralec, ki je nase opozoril predvsem s filmom Življenje je lepo, se je te dni mudil na filmskem festivalu v Berlinu, kjer je predstavljal svoj zadnji izdelek The Tiger and the Snow. Film pripoveduje zgodbo o nesebični ljubezni. Osredinja se namreč na pesnika Attila, ki se odpravi iz Rima v Bagdad z namenom, da reši svojo ljubezen, ki je bila ranjena med ameriško invazijo Iraka leta 2003.

Tako kot že v filmu Življenje je lepo iz leta 1997, katerega zgodba se je odvijala v času druge svetovne vojne, se je režiser ponovno odločil ganljivo ljubezensko zgodbo postaviti med vojne grozote in smrt. Režiser je svoj izbor prostora in časa, v katerega je umestil osrednjo zgodbo filma, pojasnil z besedami, da vsi živimo s to grozoto, ki nas obdaja. Kot pravi, ga iraška vojna že več let preganja v sanjah, saj se mu zdi resnično nerazumljiva in nesmiselna.

Mešan odziv na film
Na festivalu je film naletel na zelo mešane kritike. Navdušil je predvsem s podobnim pristopom, kot si ga je izbral pri filmu Življenje je lepo, kjer v grozovito okolje uspešno vplete komične situacije. Tako se tudi glavni lik sooča z nevarnostjo, ki ga obdaja. Benigni, ki je tudi tokrat poskrbel tako za režijo kot scenarij, je skušal s takšnim pristopom opozoriti gledalce, da neka domačnost ljudi z nasiljem povzroča brezbrižnost pri razumevanju in soočanju z vojno v Iraku.

Režiser se zaveda, da si je s filmom The Tiger and the Snow dovolil kar nekaj drznosti, saj ta tema po vsem svetu povzroča trenja mnenj. Vendar pa je prepričan, da je bilo na nesmiselnost te vojne in njeno grozoto treba opozoriti, sam pa jo je skušal predstaviti prek posameznikov, katerih življenjske zgodbe se vtisnejo gledalcu v srce, zato pa se kasneje ne more izogniti tudi razmišljanju o širši situaciji.