"Ko nekoga ubijemo, ostane mrtev, tak je moj moto," je komentiral producent Al Jean. "Ne bomo počeli takih reči, kot so jih z Brianom." V mislih je ime seveda Briana, družinskega psa v seriji Family Guy, ki so ga scenaristi ubili, nato pa vrnili v življenje s pomočjo časovnega stroja. Foto: EPA

Nikoli ne bomo ubili Homerja, še celo Krustyja ne. Serijo kar naprej vrtijo v ponovitvah in nočemo, da bi se počutili slabo vsakič, ko se pojavi kak medtem že umrli lik, ki ste ga imeli radi.

Producent in scenarist Al Jean
Takoj po premieri epizode so oboževalci začeli svoje razočaranje stresati na Twitterju. Po enoletnem ugibanju se jim je "rešitev" zdela ... antiklimaktična. Foto: Twitter
Za varnost glavne četverice se nam očitno ni treba bati: producenti nas nočejo "razžalostiti", ko bomo gledali ponovitve. Foto: Fox

Pozor: Če ne bi radi vedeli, koga so Simpsonovi pravkar poslali v večna lovišča, ne berite naprej.

Potem ko je pred skoraj letom dni producent Al Jean nekako mimobežno omenil, da bodo scenaristi "ubili" enega izmed članov razširjene družine Simpsonovih, kar da bo služilo "lepemu, čustvenemu pripovednemu loku", so se na forumih seveda v hipu začele debate in ugibanja; oboževalci so prišli do konsenza, da sta najverjetnejša kandidata za "odstrel" cinični rdečelasi klovn Krusty in pa kar pater familias osebno, Homer Simpson.

Na koncu se je izkazalo, da ni imel prav nobeden izmed obeh štabov, je bil pa eden od njiju občutno bližje: umrl je namreč Krustyjev oče, rabin Hyman Krustofsky, ki mu je glas posojal Jackie Mason; prav za to vlogo je leta 1992 dobil tudi emmyja.

"Ta smrt ni bila nekaj, kar smo hoteli napovedovati kot veliko prelomnico," je zdaj za nazaj razjasnil Jean. "Predlagal sem epizodo, v kateri Krustyjev oče umre, njegove zadnje besede sinu pa so: "Zdiš se mi ... Eh." Zdelo se mi je, da bo smešno raziskovati, kako se spopadeš s takimi poslednjimi besedami od lastnega očeta."

Uganka je bila prenapihnjena
"Precej smešno je bilo, da so ljudje vzeli ta drobec informacije, ki ni bil mišljen kot neka velika napoved, in se spravljali ob pamet okrog vprašanja, nato pa niso verjeli, ko se je pokazala resnica," je Jean še povedal za The Hollywood Reporter.

Scenaristi so epizodo precej zgovorno (in malce zavajajoče) naslovili Clown in the Dumps. "V nekem intervjuju so me vprašali, kakšne epizode se obetajo v 26. sezoni, pa sem povedal, da eden izmed likov umre ter da mu je glas posojal emmyjevec. Vse skupaj se je spremenilo v nekakšno ogromno uganko, ki so jo skušali razvozlati ljudje po vsem svetu. Ko smo iskali naslov epizode, se nismo hoteli iti skrivalnic - potem pa so ljudje začeli vpiti: Ubili boste Krustyja?!"

Česa se Simpsonovi lahko naučijo od Pravega detektiva?
Še celo samemu Jeanu se je leto ugibanj zdelo rahlo "prenapihnjen" odziv občinstva. "Velik ljubitelj serije True Detective sem bil, ampak stavil bi lahko, da bo Woody Harrelson Rumeni kralj - zdelo se mi je, da so podstavili najrazličnejše namige. In ko se je izkazalo, da ni on, sem bil razočaran. Za Simpsonove sem si zato želel tako zgodbo, da ljudje na koncu ne bi bili razočarani, ne glede na to, ali so uganili prav ali narobe, saj bi moral biti odgovor glede na naše namige jasen. Hoteli smo samo posneti čustveno epizodo o tem, kako je izgubiti očeta."

Homer je varen
Kar pa se tiče vseh dozdajšnjih namigov na temo Homerjeve umrljivosti, pa je glavni scenarist tokrat sumničenja zatrl v kali: "V dveh sekundah bi bil ob službo, če bi ubil Homerja; nič se mu ne bo zgodilo, verjemite!"

Rumena družina v neskončni zanki
Sam sicer pravi, da bi bil najzadovoljnejši, če bi serijo animirali še "kakih 10 ali 20 let", ima pa kljub temu že pripravljen obris dokončnega konca, ko bo čas za to. "Če bi vprašali mene: zadnjo epizodo bi sklenil s tem, da se družina pripravlja na božično predstavo, s katero se je začela čisto prva epizoda. Serija bi tako postala sklenjen, večen krog. Ampak upam, da mi tega nikoli ne bo treba uporabiti!"

Nikoli ne bomo ubili Homerja, še celo Krustyja ne. Serijo kar naprej vrtijo v ponovitvah in nočemo, da bi se počutili slabo vsakič, ko se pojavi kak medtem že umrli lik, ki ste ga imeli radi.

Producent in scenarist Al Jean