Festival se bo tudi letos že tradicionalno sklenil s parado pošasti, ki bo ulice Ljutomera preplavila na zadnji festivalski dan, 31. julija. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Festival se bo tudi letos že tradicionalno sklenil s parado pošasti, ki bo ulice Ljutomera preplavila na zadnji festivalski dan, 31. julija. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Grossmanov festival
Pred parado je treba 'pošasti' primerno naličiti. Letos bosta za masko skrbeli profesionalni ekipi za filmske učinke iz Beograda - Lakobrija FX in Mad Squirrel FX. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Jose Mojica Marins
V Ljutomer prihaja častni gost in dobitnik nagrade za življenjsko delo Jose Mojica Marins, brazilski režiser, scenarist, igralec in producent se je že leta 1964 vpisal med velikane žanra horror s prvo brazilsko grozljivko. Foto: Grossmanov festival
Ljutomer, Grossmanov festival
Grossmannov festival vstopa letos v šesto leto. Organizatorji so ga zagnali leta 2005 ob stoletnici slovenske kinematografije v Ljutomeru, kjer so nastali prvi metri slovenskega filma Karola Grossmanna. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

V slabem tednu dni se bo v zibki slovenskega filma odvilo več kot 70 različnih s filmom in seveda tudi z vinom povezanih dogodkov, ki jih bo na koncu zaokrožila podelitev mačk.
Obiskovalci festivala, ki bo potekal v okviru ustaljenega konceptualnega okvira in tako poskrbel za pravo poletno poslastico za ljubitelje grozljivk B-produkcije, si bodo lahko ogledali 25 celovečernih filmov. Od tega jih bodo sedem predvajali v kategoriji hrupne mačke, nekaj manj kot 30 pa je kratkometražcev.
V boju za hude mačke so …
Za nagrado hudi maček se v glavni tekmovalni kategoriji potegujejo nemško-kanadski film Besnenje Uweja Bolla, britansko-nizozemski Človeška stonoga Toma Sixa, rusko-švedski Novice dneva Andersa Banke, srbski Življenje in smrt porno tolpe Mladena Djordjevića ter brazilski Utelešenje zla Joseja Mojice Marinsa. Starosta brazilskega fantastičnega filma je tudi posebni gost letošnjega festivala in dobitnik nagrade za življenjsko delo.
Kratkometražci so v boju za nagrado Slakov hudi maček, deset glasbenih dokumentarcev pa za nagrado hrupni maček.
Pošastna pojedina za predjed
Otvoritveni dan je v kinodvorani kulturnega doma uvedla razstava karikatur Jakše Vlahovića ter fotografij, ki jih je na lanski Zombi paradi ujel Edvard Pintarič in jih naslovil Pošastna pojedina.
Dogajanje je popestrila simbolična vinska cesta, nato pa je v središču končno zaživel film, in sicer se je 'filmsko dogajanje' začelo s premiero Država mrtvih Živojina Pavlovića in Dinka Tucakovića. Sledila je slovenska premiera filma Vitomirja Kaučiča Vinopirji: Ledena trgatev in nato še v Mestnem kinu na ogled dokumentarec Prepovedani brez prepovedi Milana Nikodijevića in letošnjega predsednika žirije za Hudega mačka Dinka Tucakovića, ki ga je skupaj s starim 'znancem' festivala in nenazadnje njegovim podpornikom, Slobodanom Šijanom tega tudi napovedal.

Program festivala najdete tukaj.

Ko se srečata film in glasba
Pol ure pred polnočjo je prvi sklop tekmovalnega programa kratkih filmov sklenil ponedeljkov filmski program Mestnega kina. V znamenju glasbe pa je bil bar Klub, kjer je nastopil Rok Predin, ob polnoči pa je ponudil še premierno glasbeno uprizoritev melodramatične grozljive pravljice Srceder v izvedbi Ludvika Bagarija in skupine Na lepem prijazni.
Organizatorji priporočajo …
Programski direktor festivala Tomaž Horvat med festivalskimi dogodki predvsem priporoča Vrt mučenja, 12-urni filmski maraton in Malo delavnico groze. Na slednji bodo ekipe snemale filme, ki bodo nato predvajani na zadnji festivalski dan. Zamuditi pa ne gre niti Parade pošasti.
Na velikem platnu bodo filmi predvajani na Glavnem trgu, festivalska prizorišča pa bodo še atrij mestne hiše, terasa hotela Jeruzalem, kinodvorana in klub, kjer bo potekala večina koncertnega dela festivala.