Helena Bonham Carter je prepričala kar z dvema vlogama - v filmu Sweeney Todd in Conversations With Other Women. Foto: EPA
Helena Bonham Carter je prepričala kar z dvema vlogama - v filmu Sweeney Todd in Conversations With Other Women. Foto: EPA
Julie Christie
Julie Christie je nominacijo za oskarja prinesla vloga v filmu Daleč od nje. Foto: Kolosej

V Londonu so podelili nagrade filmom, ki so po mnenju žirije časopisa lani najbolj izstopali. Za najboljši film so izbrali Nadzor (Control), zgodbo o pevcu skupine Joy Division. Najboljša igralka je Helena Bonham Carter, ki je prepričala z vlogama v dveh filmih - Sweeney Todd in Conversations With Other Women, najboljši igralec pa je Daniel Day-Lewis z nastopom v filmu There Will Be Blood.

Julie Christie, ki prav tako drži pesti za letošnjega oskarja, je za vlogo v filmu Daleč od nje prejela nagrado za poseben prispevek k svetu filma. Priznanje, ki nosi ime po umrlemu filmskemu kritiku Alexandru Walkerju, je prejela za kariero, ki se razteza čez pet desetletij, vsebuje pa filme, kot so Don't Look Now in Doctor Živago.

Nadzor, ki se osredotoča na življenje pevca Iana Curtisa, je nagrajen tudi za najboljši scenarij. V londoskem časopisu pa so prepoznali tudi prispevek kitarista skupine Radiohead Jonnya Greenwooda, ki je poskrbel za glasbo velikega favorita oskarjev There Will Be Blood.

Seznam nagrajencev:
Najboljši film: Nadzor
Najboljši igralec: Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)
Najboljša igralka: Helena Bonham Carter (Sweeney Todd in Conversations With Other Women)
Najboljši scenarij: Matt Greenhalgh (Control)
Tehnični dosežki: Pokora
Najbolj obetaven novinec: John Carney (scenarist in režiser filma Once)
Posebna nagrada Alexandra Walkerja: Julie Christie