Študenti na Northwesternu si lahko izberejo tudi predmet Potrošništvo in družbene spremembe v Ameriki v nadaljevanki Mad Men med letoma 1960 in 1965. Na fotografiji Jon Hamm v vlogi Dona Draperja. Foto: AMC
Študenti na Northwesternu si lahko izberejo tudi predmet Potrošništvo in družbene spremembe v Ameriki v nadaljevanki Mad Men med letoma 1960 in 1965. Na fotografiji Jon Hamm v vlogi Dona Draperja. Foto: AMC

Kritiško priznana serija spremlja življenje oglaševalca iz 60. let Dona Draperja, njegovo kariero v oglaševalskem poslu in njegovo družinsko življenje. Nadaljevanka, ki jo opevajo zaradi realističnega prikaza kulture, politike in družbenih vprašanj 60. let, je zdaj postala predmet, vključen v študij zgodovine na Northwesternu, ki nosi naslov Potrošništvo in družbene spremembe v Ameriki v nadaljevanki Mad Men med letoma 1960 in 1965, poroča študentski časopis Univerze v Illinoisu.

Mediji zaznamujejo življenja
James Hay
, profesor medijskih in filmskih študij na univerzi Northwestern, pravi, da je veliko razlogov, zaradi katerih bi profesor zgodovine želel predavati o nadaljevanki, saj zgodovinarje že nekaj let zanima, kako se v medijih predstavlja zgodovino. Pravi, da bi moralo biti na univerzah več prostora za poučevanje vsakdanjih medijev in medijske reprezentacije, saj zaznamuje vsakdanja življenja milijonov ljudi.

Hay dodaja, da je tu pomembno, da se serija Mad Men nanaša na dogodke, ki so se resnično zgodili. Na primer epizoda, v kateri se Don prizadeva dobiti vstopnice za koncert Beatlesov, ter izvolitev in nato smrt Kennedyja - pa čeprav so ti resnični dogodki vpeti v izmišljen svet, ki obstaja samo v TV-nadaljevanki.

Spremembe v odnosih med spoloma
Leslie Reagan
, profesorica zgodovinskih in medijskih študij, ki se ukvarja z obdobjem 60. let 20. stoletja, je za primer, kako drugačni so pogledi danes, dala prizor, ko Peggy Olsen, mlada tekstopiska v oglaševalski agenciji, obišče ginekologa. Ta se do nje obnaša skrajno nevljudno in poniževalno, kar je danes za študente nekaj nepredstavljivega. Številnim starejšim gledalcem pa se zdi zdravnikov odnos popolnoma ustrezen.

Predvsem zanimivo je za gledalce prav to, kako so se spreminjali odnosi med spoloma in družbene vloge spolov. Reaganova dodaja, da gledalce navdušuje tudi to, da so ustvarjalci tako pozorni na podrobnosti, na primer na oblačila in oblikovanje, ki je zelo specifično za tisto obdobje. Je pa serija pritegnila tudi veliko pozornosti in komentarjev akademikov.

Skratka, predmet o Mad Men je kombinacija tistega, kar želijo profesorji poučevati, in tistega, kar študente zanima, dodaja.