Po noveli Stephena Kinga posneta Kaznilnica odrešitve je bila leta 1995 nominirana za sedem oskarjev, med drugim za najboljši film in igralca v glavni vlogi (Morgan Freeman). Foto: Promocijsko gradivo
Po noveli Stephena Kinga posneta Kaznilnica odrešitve je bila leta 1995 nominirana za sedem oskarjev, med drugim za najboljši film in igralca v glavni vlogi (Morgan Freeman). Foto: Promocijsko gradivo
Izganjalci duhov
Izganjalci duhov bodo dobili svoje nadaljevanje, v katerem pa bodo trojico, ki so jo v osemdesetih letih sestavljali Dan Aykroyd, Bill Murray in Harold Ramis, naloge izganjanja odrešile ženske. Foto: Promocijsko gradivo

Snemanje Izganjalcev duhov je bila ena od največjih radosti mojega življenja, je o legendarni znanstvenofantastični komediji osemdesetih let dejal režiser Ivan Reitman. Spomnil je, da se film začne z duhom in po zraku frfotajočimi knjigami knjižnice, in prav v takšnem prostoru bo film dobil svoje mesto. V čast mu je, da je postal del izjemne zbirke filmov, ki jih je vse življenje občudoval.

Knjižnica vsako leto register dopolni s 25 filmi, ki jih izbere po posvetu s člani Narodne komisije za konservacijo filma, ob izboru pa upošteva na tisoče nominacij javnosti. Po poročanju BBC-ja je na seznamu trenutno kakšnih 675 filmov, ki zaradi kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti predstavljajo pomembne kulturne, umetniške in zgodovinske dosežke filmske umetnosti.

Frank Darabont, režiser Kaznilnice odrešitve, posnete po noveli Stephena Kinga (v drami sta leta 1994 igrala Tim Robbins in Morgan Freeman), je ob razglasitvi petindvajseterice dejal, da si ne more zamisliti večje časti od tega, da je njegov film cenjen kot del narodne filmske dediščine. "Globoko se zahvaljujem vsem tistim, ki so uvrstili film na Narodni filmski register ... in predvsem občinstvu, ki je film sprejel in ga ohranjal vsa ta leta."

Od grozljivk do vesterna
Med novimi zapisi je tudi The Mark of Zorro iz leta 1920, komedija Being There (1979) s Petrom Sellersom v glavni vlogi, vrsta dokumentarnih in nemih filmov, pa tudi eden najstarejših filmskih posnetkov, ki ga je leta 1894 posnela izumiteljska ekipa Thomasa Edisona.

Med starejšimi filmi so še Imitation of Life z Lano Turner in psihološki vestern Winchester '73. Med nemimi pa španska različica Drakule iz leta 1931, ki je nastajala sočasno z angleško, v katerem je strašil veliki Bela Lugosi. V Kongresni knjižnici vidijo register kot dragocen način ohranjanja zavesti o bogastvu, ustvarjalnosti in raznolikosti ameriške filmske dediščine.