Slavljenka večera je seveda dejala, da je zaradi priznanja
Slavljenka večera je seveda dejala, da je zaradi priznanja "zelo, zelo počaščena", obenem pa priznala, da je po toliko letih precejšen izziv, "ostajati nova, sveža" ter "presenečati sebe in druge". Foto: Reuters

Življenje igralca je čudno, ker nimaš nobenega jasnega cilja. Mislim, da bi, če bi si cilj zastavila, samo razočarala samo sebe.

Meryl Streep
Direktor festivala Dieter Kosslick je Streepovo opisal kot "briljantno, večplastno umetnico, ki z lahkoto izmenjuje resne in komične vloge". Foto: Reuters
Na festivalu, ki se bo s podelitvijo nagrad zaključil 18. februarja, zunaj tekmovalnega sporega predvajajo retrospektivo filmov Meryl Streep.
Meryl z babuško po njeni podobi, ki ji jo je v Berlinu podaril ruski novinar. Foto: EPA
Maryl Streep nagrajena v Berlinu

62-letna igralka in ta hip favoritka za letošnjega oskarja za glavno žensko vlogo je včeraj na slovesnosti v okviru berlinskega filmskega festivala dobila zlatega medveda za življenjsko delo.

Na tiskovni konferenci po projekciji biografske drame Železna lady (v slovenske kinematografe film prihaja 1. marca) je Streepova razmišljala o ceni slave ter o tem, kako je vloga Margaret Thatcher spremenila njeno mnenje o nekdanji britanski premierki. No, in se ganjeno zahvaljevala za šopek belih vrtnic, ki jih je dobila od enega od novinarjev: "Mož mi letos ni poslal rož, še hvala bogu za Dieterja!" Njegov ruski kolega jo je presenetil z babuško, v kateri je bila vsaka od figuric izdelana po eni od njenih vlog, od Železne lady pa do Hudičevke v Pradi.

Še pred dvema dnevoma je Streepovo slavil London: po vseh pričakovanjih je za svojo upodobitev Thatcherjeve dobila nagrado bafta; pred tem ji je ista vloga prinesla že zlati globus, 26. februarja pa bo jasno, ali bo treba v vitrini narediti prostor še za njenega tretjega oskarja v karieri.

Tekma, ma katero se ni prijavila
Celotno letošnjo "sezono nagrad" slavljenka opiše kot "zunajtelesno izkušnjo". "Zelo nenavadno je biti v položaju, v katerem ti ljudje govorijo:'Oh, mislim, da boš dobila to in to nagrado' ali 'Po mojem letos nimaš možnosti.' In kar naenkrat se počutiš, da si na športnem tekmovanju, na katerega se nisi prijavila. Sodelovala si pri filmu, na katerega si ponosna in upaš, da ga bodo šli ljudje gledat - in nenadoma se ogrevaš za Superbowl."

Film režiserke Phyllide Lloyd s časovnimi preskoki preklaplja med obdobjem, ko se je mlada Thatcherjeva še vzpenjala po lestvi britanske politike, in sedanjostjo, iz katere se kot krhka, ostarela ženska s ponosom in obžalovanjem ozira na svojo preteklost. "Izvedela sem ogromno stvari, ki so me presenetile, saj sem si o Thatcherjevi mnenje izdelala že v mladih letih. Kot liberalna, levičarska igralka iz New Yorka sem imela do nje cel kup predsodkov."

"Imela sem jo za prijateljico Ronalda Reagana - slabo. Zdelo se mi je, da ima mamaste obleke in slabo frizuro. Veste, tako ženske v javni sferi ocenjujejo druga drugo."

Konzervativka, a daleč od ameriških konzervativcev
Nato pa je ugotovila, da premierka ni bila nasprotnica splava, ampak zagovornica pravice do odločitve, da ni razpustila britanskega sistema javnega zdravstva in da je Ameriko že zdavnaj svarila pred posledicami globalnega segrevanja.

Prva britanska premierka je bila tudi feministka, ki je pomagala tlakovati pot k enakopravnejšim odnosom med spoloma, je prepričana Streepova. "Mislim, da bi Margaret Thatcher k oltarju feminizma morali zvleči na silo, ampak bila je feministka, naj ji je to všeč ali ne. Ženskam je odpirala vrata."

O svoji igralski metodi pravi, da poskuša v vsakem liku najti lastnosti, ki jih lahko najde tudi pri sebi. "Srečo sem imela, da sem našla že veliko vlog, ki so imele z mano kaj skupnega. Ne bom pa povedala, s čim sem se identificirala pri Margaret Thatcher."

Ko si v muzeju večja znamenitost od umetnin
Igralka je pozneje spregovorila o tem, da je slava včasih precejšnje breme. "V Berlinu je pet muzejev sodobne umetnosti. Rada bi šla v katerega od njih, pa ne bom. Težko je, ker če na primer gledam sliko, je pred njo pet ljudi, ki gledajo mene. Saj se ne pritožujem, lepo mi je, ampak zamudim veliko umetnosti."

Življenje igralca je čudno, ker nimaš nobenega jasnega cilja. Mislim, da bi, če bi si cilj zastavila, samo razočarala samo sebe.

Meryl Streep
Maryl Streep nagrajena v Berlinu